Рада прийняла закон про права депортованих

Четвер, 17 квітня 2014, 12:07

Верховна Рада ухвалила закон щодо прав осіб депортованих за національною ознакою.

За відповідний проект закону №0921 проголосували 238 депутатів. 

Під час обговорення закону парламентарі особливо підкреслили, що він стосується в першу чергу відновлення прав кримських татар.

Як говориться у пояснювальній записці, у проекті Закону надаються визначення термінів "депортація", "депортована особа", "члени сім’ї депортованої особи", "компенсація".

У проекті Закону визначається коло осіб, які визнаються депортованими, механізм надання статусу депортованої особи, державні гарантії депортованим особам та членам їх сімей, які повернулися в Україну на постійне проживання, та особливості компенсації за вилучене внаслідок депортації майно тощо.

Так, депортованим особам та членам їх сімей, які повернулися в Україну на постійне проживання, гарантується за їх бажанням право на поселення в межах тих адміністративно-територіальних одиниць, де вони (або їхні батьки, або дід чи баба) проживали на момент депортації.

Крім того, цій категорії осіб, які перебувають на окремому квартирному обліку, у порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України, надається у власність житло, збудоване чи придбане за рахунок коштів Державного бюджету України, бюджету Автономної Республіки Крим, бюджетів місцевого самоврядування, інших коштів, передбачених на ці цілі.

Депортованим  особам та членам їх сімей,  які будують індивідуальне житло, ступінь будівельної готовності якого дасть змогу з використанням одноразової матеріальної допомоги у короткий строк створити мінімальні умови для проживання, надається одноразова матеріальна допомога.

Згідно з законом, вилучені внаслідок депортації будівлі та інше майно по можливості (якщо будинок не зайнятий, а майно збереглося) повертаються депортованій особі або її спадкоємцям натурою. У разі відсутності такої можливості заявнику відшкодовується вартість будівель та майна.

За винятком деяких положень, цей Закон набирає чинності через три місяці з дня його опублікування.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
15:27
Цього року планується запустити залізничний маршрут з Києва до Кошице
Усі новини...