Дещиця вважає, що Росія зробила багато поступок у Женеві

П'ятниця, 18 квітня 2014, 16:58

В.о. міністра закордонних справ Андрій Дещиця припускає, що Росія пішла на багато компромісів на женевській зустрічі щодо України 17 квітня.

Він зазначив, що передбачено механізми деескалації ситуації: роззброєння і передача зброї, яка є в руках незаконних формувань на сході, військових і паравійськових, розблокування адміністративних будівель і передача їх місцеві владі, розблокування блокпостів і звільнення вулиць, доріг для вільного пересування.

Основну роль в процесі деескалації зайняла ОБСЄ, моніторингова місія ОБСЄ буде слідкувати за звільненням адмінбудівель і роззброєнням, зазначив Дещиця.

За словами міністра, заява, яка була прийнята, – це своєрідний тест на те, чи всі сторони будуть віддані питанню деескалації і стабілізації ситуації у східній Україні  .

"Росія, яка також прийняла цю заяву…, прилучилася до процесу деескалації. Якщо в Росії ці наміри щирі і Росія відповідальна не лише перед Україною, а й перед світовим товариством, то вона повинна це довести", - сказав він.   

На запитання, чи дотримається Росія домовленостей, Дещиця відповів: "Я не знаю намірів Росії, але Лавров пообіцяв, що він хоче деескалації. Побачимо в найближчі дні, чи це щирі обіцянки та участь".

Він також зазначив, що за столом переговорів "Лавров був налаштований на взаємодію, але водночас і агресивний".

На запитання про те, на які компроміси пішли сторони в переговорах, міністр відповів, що Україна починає обговорення конституційної реформи з залученням великої кількості охочих, зокрема і регіонів, – на чому наполягала Росія.

"Нам це потрібно самим, так чи інакше", - сказав він, додавши, що Україні важливо, щоб свої пропозиції до конституційної реформи висловили люди і на заході, і на сході, і у Криму.  

"Оскільки Росія вважає, що в нас має бути дуже широке обговорення проекту Конституції, як і Рада Європа, то ми дослухаємося", - зазначив міністр.

Також Україна погодилася амністувати тих, хто самостійно здасть зброю і звільнить будівлі.

"Росія на що пішла? На дуже багато. Але це потрібно питати в російських колег – я ж не знаю, які в них спершу були вимоги. У них був, напевно, підготовлений якийсь документ запитів – я його не бачив", - сказав Дещиця.

При цьому він констатував, що в питанні територіальної цілісності України та анексії Криму були "кардинальні розбіжності". 

Голова МЗС також спростував інформацію російського журналіста про те, що він виходив на годину під час переговорів. За словами Дещиці, виходили всі, інколи по двоє на переговори.

"Мені потрібно було провести консультації з прем’єр-міністром – і я проводив їх кілька разів по телефону…  Цілу годину щоб не було – це не правда", - сказав міністр.  

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:11
Латвія поступово відмовиться від російської у школах як другої іноземної
17:08
Україна та НАТО обговорили деталі створення спільного центру в Бидгощі
17:02
Брак грошей, людей і розуміння, що "відбудова – це не розкіш": головні інсайди заходу "Відбудова України"
17:01
Посол Німеччини під час поїздки у Миколаїв відвідав навчання українських саперів
16:59
Раду з підтримки кінематографії при Держкіно остаточно визнали нелегітимною
16:57
За добу українці інвестували в облігації у "Дії" понад 30 млн грн – Федоров
16:29
фото"Porsche на тестя": у заступника начальника поліції знайшли 14 млн незаконних активів
16:28
Фонд держмайна продав майновий комплекс ДП "Інжексбуд" за 27,5 мільйона
16:28
ВІДЕОШІ та кадри українських бомбардувань. Польський режисер випустить фільм про Путіна
16:27
Рада дозволила АРМА купувати військові облігації за арештовану валюту
Усі новини...