Друг України в Держдумі вважає, що референдум – безпечний порятунок для нас

П'ятниця, 18 квітня 2014, 18:38

Єдиний депутат Держдуми, який голосував проти приєднання Криму до Росії, Ілля Пономарьов, вважає, що без референдуму вибори на сході України можуть бути зірвані.

У блозі на сайті "Эхо Москвы" після повернення з України він написав:

"Люди на сході незадоволені тим, що їх ні про що не запитують, що до них не приїжджають представники нової влади (точніше, приїжджають до своїх ставлеників, і ніхто не ризикнув провести зустріч із громадянами), і що порядок денний повністю диктується представниками центральних і західних регіонів".

"Дуже сильно сприйняття Майдану підвело те, що губернаторами південно-східних областях призначені олігархи, попри те, що майданівці говорили про антиолігархічний протест", - зазначив Пономарьов.

На його думку, "порятунок України й мир у країні – у руках самої України".

"Київська влада повинна піти назустріч сходу, якщо хоче берегти його у складі країни. Хоча в цьому я не дуже певен… Цілий ряд високопоставлених чиновників уряду цього не хоче, судячи з деяких розмов "у вищих ешелонах", - заявив російський депутат.

На його думку, "причини цього – небажання утримувати дотаційні регіони, а відроджувати промисловість ніхто з них не бажає".

"Але якщо в новій українській владі є адекватні люди, то вони повинні вийти назустріч до людей – і кандидати в президенти, і прем'єр-міністр, і депутати Верховної Ради. Вони мають приїхати особисто і до Слов'янська, і до Краматорська, і до Харкова, і в інші міста – вийти на площі, щоб спілкуватися з людьми, не боячись того, що можуть закидати яйцями", - вважає Пономарьов.

При цьому протестувальники повинні їм забезпечити безпеку, упевнений він.

"Також необхідно провести всеукраїнський референдум про федералізацію. Це єдиний чесний і законний спосіб, за допомогою прямої демократії, з'ясувати настрої людей і розставити всі крапки над i", - заявив Пономарьов.

"Думаю, що лише половина південного сходу проголосує за федеративний устрій, а в цілому по Україні цей показник складе не більше 20-25%", - додав депутат Держдуми.

На його думку, Україні давно слід було провести "подібну реформу, адже проблема схід-захід аж ніяк не нова".

"Але зараз забагато буде страхів сепаратизму, і більшість, швидше за все, побоїться федералізації. Однак це буде спільне рішення більшості, і паралельно з референдумом пройдуть президентські вибори, на яких буде обраний новий лідер, який визнається всіма", - зазначив Пономарьов.

"Без референдуму ж вибори на сході можуть бути зірвані з усіма наслідками", - попереджає він.

Пономарьов додав, що ще в п'ятницю почав говорити про це з представниками української влади: "Спочатку вони говорили категоричне "ні", але вже в понеділок в.о. президента Турчинов сказав, що він вважає проведення подібного референдуму необхідним". 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування