Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КС просять розібратися зі строками повноважень президента й датою виборів

Вівторок, 22 квітня 2014, 13:26

У Конституційний Суд надійшло подання народних депутатів щодо питання про строки повноважень і дати виборів президента України.

Авторами подання є 101 народний депутат, серед яких – лідер фракції "УДАР" Віталій Кличко, повідомили в прес-службі КС агентству "Інтерфакс-Україна".

У поданні депутати просять дати офіційне тлумачення положень частин 1, 5 статті 103 Конституції України в системному зв'язку з положеннями пункту 16 розділу ХV "Перехідні положення" Основного закону.

Відповідно до ч. 1, 5 ст. 103 Конституції, президент України обирається строком на 5 років. Чергові вибори проводяться в останню неділю березня 5-го року його повноважень, а у випадку дострокового припинення цих повноважень – у період 90 днів від дня припинення повноважень.

Згідно з п. 16 р. ХV "Перехідні положення" Конституції, чергові вибори президента після відновлення положень Конституції України в редакції від 28 червня 1996 року за рішенням Конституційного суду України від 30 вересня 2010 року № 20-рп/2010 у справі про дотримання процедури внесення змін до Конституції України проводяться в останню неділю березня 2015 року.

Згідно з Регламентом Конституційного Суду України, конституційне подання передано на вивчення в секретаріат суду.

Як відомо, Верховна Рада постановою від 22 лютого визнала чинною на території України Конституцію в редакції 2004 року, що передбачав законопроект від 21 лютого.

22 лютого парламент відсторонив Віктора Януковича від обов'язків президента й призначив позачергові вибори президента України на 25 травня 2014 року відповідно до пункту 7 частини 1 статті 85 Конституції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування