В уряді закликали сепаратистів та Москву виконувати Женевські домовленості

Середа, 23 квітня 2014, 10:56

Українська влада готова йти на компроміси, проте учасники проросійських акцій теж мають піти на зустріч.

Про це йдеться у зверненні уряду, оприлюдненому у середу.

"Українська влада готова вислухати всі законні політичні вимоги українців на Сході й на Заході. І не лише вислухати, але й піти назустріч. І ми закликаємо виконати Женевські домовленості, які укладені між Україною, Росією, США і Європейським Союзом", - зазначається в документі.

У Кабміні підкреслили, що свою частину домовленостей вже почали виконувати. Зокрема активна фаза антитерористичної операції була призупинена. Силовикам наказали лише охороняти мирних жителів.

"На жаль, саме мирні жителі стають жертвами приїжджих кримінальних гастролерів і терористів, які прикриваються політичними гаслами. Останній приклад – жахливе вбивство двох осіб, тіла яких, понівечені тортурами, знайшли сьогодні у Донецькій області. Один із цих загиблих – депутат Горлівської міської ради від партії "Батьківщина"", - зазначили в уряді.

Крім того, міністри нагадали, що уряд схвалив і вніс до Верховної Ради законопроект про звільнення від відповідальності учасників масових заворушень, які здадуть зброю та звільнять захоплені адміністративні будівлі.

"Відповідно до Женевських домовленостей, така амністія не поширюватиметься лише на тих, хто вчинив тяжкі злочини, хто вбивав і катував людей", - зазначили вони.

Також в Кабміні нагадали, що уряд ініціював проведення конституційної реформи на засадах децентралізації та розширення повноважень регіонів.

"Ми пропонуємо мирний і легітимний шлях до цього: подавайте власні пропозиції змін до Конституції. Уряд їх почує. Але ще до впровадження конституційних змін ми готові почути думку мешканців регіонів про те, кого вони вважають достойним ці регіони очолювати", - йдеться у зверненні.

Уряд запевнив, що він "послідовно роззброює всі радикально налаштовані рухи, організації та сектори, які порушують закон".

"На Майдані Незалежності і на Хрещатику абсолютно вільна і безпечна атмосфера. Там нікого не переслідують за етнічною чи мовною ознакою, не складають "чорних списків". Запрошуємо приїхати і переконатися", - зазначається в документі.

Також міністри підкреслили, що готові закріпити спеціальний статус для російської мови. "Територіальні громади самі визначатимуть обсяг прав, який вони будуть надавати російській чи будь-якій іншій мові", - обіцяють вони.

В уряді також засудили будь-які прояви антисемітизму, ксенофобії та нетерпимості. За фактом розповсюдження листівок антисемітського характеру в Донецьку вже ведеться розслідування СБУ.

Невдоволених дією владі уряд закликав тиснути на свої законно обраних представників у парламенті. "Змусьте своїх депутатів працювати і відстоювати ваші інтереси. У них для цього є всі законні можливості", - радять протестувальників.

Водночас в уряді підкреслили, що чекають "конкретних кроків з боку тих, хто незаконно утримує будівлі й заручників".

Також Росію вже вкотре закликали відвести військ з української території і публічно відмежуватися від підтримки тероризму і сепаратизму.

"Звертаємося до Росії закликати своїх прибічників, які чинять протизаконні дії на території України, припинити насильство і звільнити заручників і захоплені будівлі. Хочемо вірити, що домовленості з Росією варті витраченого на них паперу", - зазначили в Кабміні.

Як відомо, поки що проросійські активісти та бойовики, які захопили урядові будівлі у низці міст у східних областях, не збираються здавати зброю. Зокрема активісти, які проголосили "Донецьку народну республіку" заявили, що не залишать захоплені ними адміністративні будівлі в Донецьку та інших містах області, поки демонстранти на Майдані у Києві не згорнуть свої намети.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування