Київ вимагає від Москви зняти заборону на в'їзд Джемілєва в Крим

Середа, 23 квітня 2014, 16:32

Україна вимагає скасувати заборону на в'їзд в Російську Федерацію народному депутату, колишньому лідеру Меджлісу кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву.

Український МЗС вже направив відповідну ноту своїм російським колегам, заявив директор департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс. Про це повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.

За його словами, в Києві обурені рішенням про заборону в'їзду до РФ лідера кримськотатарського народу.

"Апогеєм цинізму стало те, що це рішення було вручено йому на окупованій Росією території України, в Автономній Республіці Крим. Цілком очевидно, що це помста Росії Джемілєву за його чітку і безкомпромісну позицію щодо невизнання незаконної окупації Криму", - підкреслив Перебийніс.

Речник зовнішньополітичного відомства відзначив, що нинішня російська влада реанімує радянські тоталітарні методи, дію яких вже відчув на собі кримськотатарський народ.

"Спробу не допустити Джемілєва на рідну землю не можна кваліфікувати інакше як черговий злочинний прояв ксенофобії, шовінізму, національної нетерпимості, яке характеризує дії російських окупантів в Криму", - заявив він.

МЗС України зі свого боку вимагає від тих, хто захопив владу в Криму, а також від "їх ляльководів в Москві" припинити залякування та репресії проти кримських татар, українців, а також представників інших національностей, які проживають в Криму.

Крім того, у ноті протесту також міститься вимога утриматися від вчинення на території України адміністративних дій, які виходять із законодавства Росії і обмежують свободу пересування.

Як відомо, 22 квітня Джемілєву на кордоні з Кримом продемонстрували припис заборонити йому в'їжджати в Росію і Крим до 2019 року. У Меджлісі кримськотатарського народу вже заявили, що вважають такі дія проявом репресій проти кримських татар.

У той же час у ФМС Росії назвали цей документ "простий папірцем".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування