Бородатий бойовик зі Слов'янску - російський козак, якого розшукують у Росії

Четвер, 24 квітня 2014, 16:20

Бородатий бойовик, який неодноразово спливав на фотографіях зі Сходу України, є росіянином Олександром Можаєвим.

Про це пише журналіст Time Саймон Шустер.

Журналіст побував у полоні сепаратистів у Слов'янську і зміг поспілкуватися з бородатим бойовиком, якого проросійські бійці називають "Бабаєм".

Під час інтерв'ю Можаєв показав свій паспорт. Виявилось, що він приїхав воювати в Україну: спочатку в Крим, а потім на Донбас, - з Краснодарського краю.

Його прописка вказує, що він мешкає в місті Білореченськ.

Фото Time

За словами Можаєва, він поїхав воювати в Україну з кількох причин. Йшлося про російський націоналізм. Також йшлося про те, що, тому що в Росії його звинуватили у "спробі вбивства ножем". Однак він відмовився давати хабара, а відтак його оголосили у розшук.

Він був вимушений тікати від арешту 7 березня, в розпал вторгнення Росії у Крим. Тому він подався у Крим. Там він разом з козаками в Вовчої сотні допомагав тримати облогу української військової частини в Бахчисараї та охороняв телевізійну вежу.

За словами "Бабая", він дійсно служив у російських збройних силах. Але пішов у запас в середині 90-х років. 

Журналіст Time показав Можаєву фото, де він начебто бере участь у бойових діях у Грузії.

"Та я ніколи не був у Грузії, навіть у відпустці", - заявив він.

"Цей на фото більше схожий на якогось Усаму Бен Ладена", - заперечив інший бойовик, який підійшов до Можаєва  журналіста.

 

За його словами, після анексії Криму, вони "сиділи і думали, що робити далі".

"Тоді ми вирішили відвоювати ще трохи споконвічно російських територій", - сказав "Бабай".

"Росіяни не кидають руських у біді", - сказав він.

"Тож перед тим, як американська загроза прийде на мою батьківщину, я приїхав сюди, щоб її зупинити та за одно повернути трохи російських земель", - сказав він.

У травні-червні має народитися його дитина у краснодарському краї. "Коли ми візьмемо Київ, я повернуся і ми відсвяткуємо", - зазначив він.

У Слов'янську російського бороданя-найманця найняв власник фабрики мила і самопроголошений "народний мер" В'ячеслав Пономарьов.

За його словами, у його "війська" частково входять "волонтери" з Росії, Білорусі, Казхстану та інших країн колишнього СРСР. За словами Пономарьова, йому підкоряється 2500 бойовиків.

Однак найманці на кшталт "Бабая" з них становлять кілька сотень. Сепаратисти просять допомоги в Росії, однак Кремль не поспішає їм допомагати. "Нам потрібна зброя, розумієш? В нас закінчується все, окрім бойового духу", - сказав Пономарьов журналісту Time.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування