Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СБУ затримала двох військовослужбовців за підозрою у шпигунстві

П'ятниця, 25 квітня 2014, 11:08

Служба безпеки України затримала двох представників ЗСУ, які здійснювали розвідувально-підривну діяльність проти України.

Як зазначається у повідомленні прес-служби СБУ, один із них - військовослужбовець Внутрішніх військ МВС України, завербований співробітником Головного розвідувального управління Генерального Штабу Збройних Сил РФ.

Він повинен був здобути та передати "інформацію з обмеженим доступом щодо дислокації та діяльності Внутрішніх військ МВС України".

Чоловіка затримали 12 квітня у потязі сполученням "Київ-Сімферополь". "У нього було вилучено флеш-накопичувач, на якому містилась таємна інформація щодо схем зв’язку та спецзв’язку Внутрішніх військ МВС України", - зазначили в СБУ.

Інший затриманий - військовослужбовець Збройних сил України, який зробив спробу в’їхати до АР Крим.

Ним виявився підполковник Державного науково-випробувального Центру Повітряних сил ЗС України, розташованого у Феодосії, якого, за даними українськиї спецслужб, був завербував співробітник ГРУ ГШ ЗС РФ.

Його завданням було спробувати працевлаштуватися у київському Центральному науково-дослідному інституті озброєння та військової техніки ЗС України. Спілкувався з російською розвідкою він за допомогою мобільного телефона с окремою SIM-картою.

"У Києві завербований підполковник під час зустрічі зі своїм колегою - військовослужбовцем в одній з військових частин, сфотографував на мобільний телефон без його відома таємні документи, а також скопіював з ноутбука матеріали обмеженого доступу у сфері проектування безпілотних літаків", - йдеться у повідомленні.

Під час затримання у військовослужбовця вилучили "флешку" та мобільні телефони, на яких містилася інформація з грифом "Таємно".

За цими фактами розпочато кримінальні провадження за ч.1 ст.111 (державна зрада) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до 15 років.

Як відомо, це вже не перше затримання представників російської розвідки та завербованих нею громадян на території України. В. о. заступника голови адміністрації президента України Андрій Сенченко стверджує, що в СІЗО знаходяться не менше 25 співробітників Головного розвідувального управління РФ.

"Більше того, там є люди, які по 2-3 роки жили під чужими документами, під чужими прізвищами і всупереч існуючій угоді між Україною та РФ вели підривну і розвідувальну діяльність на території України", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:10
Bloomberg: Макрон лобіює заміну фон дер Ляєн на посаді голови Єврокомісії
00:00
гімнастикаВерняєв став срібним призером чемпіонату Європи
23:51
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку - Міноборони
23:12
У Білому домі розповіли, чому США передали Україні ракети ATACMS ще у березні
22:48
Салліван: Через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку
22:35
відеоУльтраправий політик випустив у Європарламенті голуба, побажавши "миру" Україні та Росії
22:25
оновленоУкраїнські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ 
22:09
фото, відеоУ Миколаєві через невідому вибухівку запалали авто: п′ять рятувальників постраждали
22:01
Під парламентом Грузії знову протестують проти закону про "іноагентів"
21:54
Економічні новини 24 квітня: справа Сольського, ТРЦ "Гулівер" хочуть передати в управління АРМА
Усі новини...