Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЗМІ: Обама намагається вмовити ЄС на додаткові санкції проти Росії

П'ятниця, 25 квітня 2014, 14:05

Президент США Барак Обама заявляє, що Україна виконує домовленості, досягнуті у Женеві, та збирається обговорити українське питання з лідерами ЄС.

Про це він розповів на прес-конференції у Сеулі в п’ятницю, передає CNN.

За його словами, український уряд діє у відповідності до Женевської угоди, включаючи пропозицію амністії тим, хто складе зброю.

"Ми не побачили, щоб Росія засудила проросійських бойовиків, які захопили ці адміністративні будівлі", - сказав він.

Обама також зазначив, що пізніше у п’ятницю проведе переговори з європейськими лідерами та не виключив запровадження додаткових санкцій, якщо Росія і далі буде продовжувати агресію, передає Reuters.

Видання з посиланням на джерела повідомляє, що Обама спробує вмовити ЄС на ухвалення рішення про нові санкції.

Водночас офiцiйний представник глави європейської дипломатiї Кетрiн Ештон Майкл Манн повідомив, що робота над можливими економiчними санкцiями ЄС стосовно Росiї у зв'язку з українською кризою все ще триває, передає Інтерфакс-Україна.

За його словами, готується ґрунт для можливої третьої фази. "Пiдготовка передбачає консультацiї з державами-членами, i цей процес наразi триває. В будь-якому разi, немає нiякої встановленої контрольної дати", - сказав Манн.

Вiн пояснив, що коли попередню аналiтичну роботу буде завершено, її пiдсумки представлять державам-членам ЄС, але в якiй формi це буде зроблено, ще не вирiшено. Застосування заходiв буде здiйснено в результатi полiтичного рiшення, яке залежить вiд розвитку обстановки в Українi.

"У будь-якому разi, рiшення ухвалюватимуть держави-члени", - зазначив представник Єврокомiсiї.

При цьому вiн зауважив, що критерiї для ухвалення такого полiтичного рiшення визначити складно: вони залежатимуть вiд останнього розвитку ситуацiї, а також залежатимуть вiд дiй рiзних сторiн щодо реалiзацiї женевської угоди вiд 17 квiтня.

Вiн зазначив, що в ЄС узято до вiдома останню заяву держсекретаря США Джона Керрi щодо ситуацiї навколо України, i Брюссель роздiляє багато моментiв в американськiй позицiї. Але в ЄС iснує своя система, в якiй друга фаза (iндивiдуальнi санкцiї) i третя фаза (економiчнi санкцiї) розглядаються окремо. Третя фаза наразi в стадiї пiдготовки, i є можливiсть додати новi iмена до списку другої фази, яка може бути продовжена.

При цьому Манн вiдмовився надавати якi-небудь деталi до пакета економiчних санкцiй, який "усе ще обговорюється". Вiн також вiдмовився коментувати гiпотези щодо можливих заходiв ЄС у галузi енергетики та стосовно будiвництва газопроводу "Пiвденний потiк".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...