Лавров попросив Керрі вступитися за "політв'язнів" в Україні

Субота, 26 квітня 2014, 19:27

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров закликав США використати свій вплив для звільнення заарештованих лідерів "протестного руху" на Південному Сході України.

Про це Лавров заявив у ході телефонної розмови з держсекретарем США Джоном Керрі, - передала прес-служба МЗС РФ.

Крім того, глава російського відомства підкреслив необхідність "термінових заходів щодо деескалації ситуації в Україні, насамперед припинення військової операції проти учасників протестів і припинення агресивних дій ультранаціоналістів з "Правого сектору"".

Як повідомляють в МЗС, Лавров звернув увагу держсекретаря щодо пропозицій Партії регіонів і громадських рухів Південного Сходу щодо початку загальноукраїнського національного діалогу і конституційної реформи.

Керрі запевнив, що Вашингтон буде прагнути використовувати свої можливості для спонукання влади в Києві до конкретних кроків щодо зниження напруженості і висловив надію, що південно-східні регіони відповідатимуть на ці кроки взаємністю, - відзначили в російському відомстві.

"Сторони обговорили також заходи, які вживаються з врегулювання ситуації із затриманням військових спостерігачів європейських країн, які прибули в Україну на запрошення київських властей в рамках процедур, передбачених Віденським документом 2011 про заходи зміцнення довіри і безпеки", - йдеться в повідомленні.

У МЗС також підкреслили , що спостерігачі "попрямували на південний схід (України) без належного повідомлення громадських структур, які контролюють обстановку на місцях".

Як відомо, терористи захопили автобус із представниками ОБСЄ, які приїхали з місією в Україну .

Повідомлялося, що на в'їзді в Слов'янськ з боку Краматорська невідомі зупинили автобус з 13 пасажирами. Серед них знаходилися 7 представників ОБСЄ , 5 представників Збройних Сил України і водій транспортного засобу.

МЗС України вже звернувся до РФ із вимогою вплинути на терористів,щоб ті звільнили представників місії, які прибули в Слов'янськ з метою "ознайомлення з ходом проведення антитерористичної операції на предмет дотримання Україною норм міжнародного права в частині захисту цивільного населення".

Разом з тим в ОБСЄ заявили: люди, які знаходилися в захопленому автобусі не мають відношення до спеціальної моніторингової місії ОБСЄ або до спостерігачів на виборах

За даними ОБСЄ, затримані - військова верифікаційна місія, яка "прибула на запрошення влади України відповідно до віденського документу 2011 року". До неї входять вісім осіб: четверо громадян Німеччини і по одному представнику з Чехії, Данії, Польщі та Швеції.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News