Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Люди Путіна скаржаться, що українське небо для них закрите

Субота, 10 травня 2014, 18:30

Представники делегації РФ, яка відвідала Кишинів, запевняють, що їхній літак не пустили у повітряний простір України і Румунії.

Про це пишуть російські ЗМІ.

Так, КоммерсантЪ повідомляє, що, за словами посла МЗС РФ з особливих доручень Сергія Губарєва, їх літак, покинувши Кишинів, був змушений розвернутися над Україною і здійснити посадку у столиці Молдови.

За словами Губарєва, вилетівши з Кишиніва близько 15.40 за московським часом, борт повернув через відмову України пропустити його через свій повітряний простір.

Про проблеми з вильотом так заявив російський віце-прем'єр Дмитро Рогозін, який також був у складі делегації.

"Румунія на вимогу США закрила мою борту повітряний простір. Україна знову не пропускає. Наступного разу полечу на ТУ-160 (стратегічний бомбардувальник - ред.)", - написав він у своєму Twitter.

На підтвердження своїх слів він виклав у соцмережах тексти відмови від України і Румунії. У першому сказано, що літак "грубо порушив правила використання повітряного простору України".

У Румунії пояснили, що на борту повітряного судна знаходяться особи, занесені в санкційні списки Євросоюзу, до яких увійшли ряд російських чиновників. Як відомо, Рогозін в них є.

Російський портал Actualitati.md також стверджує, що літак російської делегації загортали українські винищувачі.

Ще один співрозмовник "Ъ" в російській делегації розповів, що після зльоту молдавський диспетчер нібито довів борт до України, де повинен був передати його українському колезі. Але останній повідомив про відмову пропускати літак. "Була вказівка розвернути літак. Заборона з боку української митниці і прикордонної служби", - цитує його видання.

Пізніше Рогозін, однак, заявив, що йому вдалося повернутися в Москву.

"Але у ВПК свої стежки. Я вже в Москві. А хунта - з носом", - тішиться він у своєму Twitter. Російський віце-прем'єр нібито зумів вилетіти до Москви рейсовим літаком.

Примітно, що про проблеми з поїздкою Рогозін повідомляв ще на шляху в Молдавію, і стверджував, що його літаку довелося огинати Україну, яка, за його словами, заборонила входити у свій повітряний простір, через Румунію та Болгарію, а диспетчери останніх запитували, чи є на борту "заборонений пасажир".

У свою чергу, офіційні українськи влади спростовують заборона на політ для літака російських чиновників.

У Міністерстві закордонних справ України запевняють, що ніяких заборон на польоти літаків з російськими чиновниками Державіаслужба України не вводила.

"Фантазії Рогозіна про заборону польотів над Україною і винищувачі - ніщо, порівняно з джипом Жириновського. Нові PR-трюки made in Russia", - повідомив український МЗС у своєму Twitter.

"Історія з Рогозіним як анекдот про "невловимого Джо". Чому "невловимий"? Тому, що нікому не потрібен. Залишається лише лестити собі і уявляти", - додають українські дипломати.

18:56. Російський Інтерфакс повідомляє, що літак російських депутатів і чиновників отримав "добро" на політ над Україною. Про це розповів депутат Держдуми Олексій Журавльов.

За словами Журавльова, який в даний час знаходиться в літаку, його пасажири розмірковують, чи варто їм користуватися пропозицією українців і побоюються провокацій.

"Ми не боїмося, прямо скажемо, але буде неправильно давати якісь козирі в руки супротивника", - пояснив він.

Журавльов також повідомив, що на борт літака намагалася піднятися поліція Молдови, але командир корабля її представників не пустив. За словами депутата, "формально пасажири знаходяться зараз на території Російської Федерації"

Як повідомляє агентство, крім Журавльова і міністра культури РФ Володимира Мединського на борту знаходяться глава думського комітету у справах СНД, євразійської інтеграції і зв'язків зі співвітчизниками Леонід Слуцький, радник голови Держдуми Михайло Кротов. Рогозін ж, як і повідомлялося, вилетів до Москви раніше на рейсовому літаку і вже знаходиться в РФ.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування