На Донбасі - ''референдум'' сепаратистів під дулами автоматів. ''Народний мер'' вже обіцяє російський рубль

Неділя, 11 травня 2014, 08:43

На Донбасі о 8:00 почалося голосування на ''референдумі'' про статус регіона, організованому озброєними сепаратистами.

На голосування винесене одне питання – чи підтримуєте ви акт про державну незалежність ''Донецької народної республіки'' (яка є самопроголошеною за рішенням сепаратистів).

Російська прокремлівська держагенція РИА Новости повідомляє, що біля будівлі  ''Центрвиборчкому ДНР''  у Донецьку на бул.Пушкіна, 32 посилено охорону, встановлено пропускний режим, перед входом виставлено охорону з бійців самопроголошеної ДНР, частина з них озброєна автоматичною зброєю.

Окрім того, незважаючи на те, що раніше президента РФ Володимир Путін закликав сепаратистів на південному сході України ''перенести референдум'', у Москві у приміщенні Фонда слов'янської письменності та культури також організовано точку ''голосування'' для мешканців Донбаса та Луганщини.

"Голосування" у Горлівці. Фото Ольги Івшиної
Дільниця для "голосування" у Донецьку. Фото @EvgenyFeldman

Охочі незаконно проголосувати на дільниці у Донецьку. Фото @alextomo

Разом з тим видання Новости Донбасса зазначає: у Донецьку люди не знають, де голосувати, а більшість - не планує. 

Сепаратистский референдум в Донецке: люди не знают, где голосовать, а большинство – не планирует

— Новости Донбасса (@novostidnua) May 11, 2014

За даними видання, у Донецьку опитування, яке проводить незареєстрована громадська організація "Донецька республіка", стартувало на площі Леніна: саме тут зібралося найбільше виборців з різних районів міста.

"Причина - повна відсутність інформації про виборчі дільниці за місцем проживання", - зазначає видання.

Станом на 8:00 в Донецьку не спостерігалася виборча активність, центральні та районні вулиці порожні. Більшість шкіл Калінінського, Будьонівського, Ворошиловського районів закриті. Біля будівлі ЦВК у Донецьку чергують "бійці самооборони ДНР", в руках у них автомати.

У  Маріуполі, де напередодні  горіла та була пограбована мародерами військова частина, ніхто точно не знає, де саме проходитиме "референдум". Про це в ефірі Громадського радіо повідомив журналіст Олексій Бурлаков. 

"Референдум" ніхто не відміняв, але точно де він проходитиме - ніхто не знає. Тобто куди приходити голосувати дуже багато людей не знає. Запрошення на цей референдум приходять не всім", - зазначив журналіст.

Як повідомляє видання 0629 з посиланням на очевидців, у Маріуполі в місцях, де відбувається голосування, вишикувалися черги.

Жителі голосують за списками і отримують бюлетені згідно школі, в якій голосували під час звичайних виборів. Роботі виборчих комісій зараз ніхто не заважає.

"На даний момент невідомо, як формувалися дані комісії. Так сам не зрозуміло,  як буде вестися підрахунок голосів", - зазначає видання.

У свою чергу самопроголошений ''народний мер'' Слов'янська В'ячевлав Пономарьов вже заявив російським ЗМІ, що Донецький регіон з часом перейде на розрахунки в російських рублях.

"Після референдуму ще буде використовуватися гривня, але поступово, я думаю, ми перейдемо на російський рубль'',  - заявив він, пояснивши це ''тісною економічною інтеграцією з РФ".

Раніше представники організаторів "референдуму" у Луганську заявили, що явка на це незаконне волевиявлення буде не менше 90%.   10 травня під Слов'янськом силовики затримали групу чоловіків, які везли ящики з заповненими 100 тис. бюлетенів для голосування на "референдумі" про визначення статусу регіона.

На "референдумі", який є абсолютно незаконним та неправомочним, немає жодних міжнародних спостерігачів, "бланки" друкувалися на звичайному принтері.

Представники світової спільноти заявляли, що референдум є  незаконним і визнавати його "результати" не має жодного сенсу. Зокрема держсекретар США Джон Керрі зазначав: підготовлюваний на Південно-Сході України референдум є "надуманим і фальшивим". 

США і Євросоюз застосують чергові "жорсткі санкції" проти РФ, якщо Москва зробить подальші кроки на Україну, знову узаконить підсумки референдумів на сході і півдні України і відправить додаткові війська через кордон з Україною. 

Українська правда 

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування