Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європейські політики засудили "сумний референдум" на Сході України

Неділя, 11 травня 2014, 20:12

Президент Франції Франсуа Олланд засудив проведення на сході України проросійськими сепаратистами так званого "референдуму" про самовизначення, назвавши його нелегітимним.

Про це він заявив під час свого візиту в Баку, - передає Радіо Свобода.

За його словами, лише вибори президента України 25 травня матимуть юридичну силу.

Президент Франції підкреслив, що якщо президентські вибори в Україні не відбудуться, то необхідно буде почати роботу над новими санкціями щодо Росії.

Крім того, міністерство закордонних справ Великобританії назвало "сумним" факт проведення нелегітимного так званого "референдуму".

"Сумно, що сепаратисти, які стали причиною великої небезпеки для життя звичайних громадян, продовжують йти вперед з їх нелегітимним, так званим референдумом. У всіх українців буде реальна можливість зробити свій демократичний вибір на майбутніх президентських виборах 25 травня", - йдеться в заяві прес-секретаря МЗС Великобританії.

У зв'язку з цим зовнішньополітичне відомство вважає, що фокус має бути сконцентрований на тому, щоб "вільні і справедливі вибори могли відбутися у спокійній і стабільній обстановці", - передає Інтерфакс-Україна.

"Якщо цей процес буде реалізований, то матимуть місце подальші наслідки, як це відображено в заяві президента Франції Франсуа Оланда і канцлера Німеччини Ангели Меркель від 10 травня. Великобританія погоджується з тим, що всі ми повинні працювати разом, щоб відновити стабільність, безпеку і процвітання в регіоні", - йдеться в заяві.

Голова фракції Європарламенту "Альянс лібералів і демократів за Європу" і кандидат на пост глави Європейської комісії Гі Верхофстадт заявив, що референдуми, проведені в східній Україні загострюють і без того напружену обстановку.

"Так звані референдуми не тільки позбавлені всякої легітимності, але є шахрайськими в тому, що стосується їхньої організації. Їх можна розглядати тільки як інструмент сепаратистів. Референдуми є не більш ніж провокацією і не спрямовані на забезпечення довгострокового вирішення конфлікту", - йдеться в заяві Гі Верхофстадта.

За його твердженням, єдиним всенародним може вважатися голосування 25 травня, "коли громадяни всієї України зможуть вільно і законно прийняти рішення про нового президента".

Разом з тим, міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт вважає, що, швидше за все, під час підрахунку голосів на так званому "референдумі" будуть фальсифікації.

Про це він написав у своєму Твіттері.

На його думку, немає можливості дізнатися навіть явку на "референдумі".

Як відомо, 10 травня канцлер ФРН Ангела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд заявили про готовність в разі зриву президентських виборів на Україні 25 травня розширити санкції проти Росії.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:32
Ціни на нафту зросли на тлі побоювань ескалації конфлікту на Близькому Сході
09:30
Європарламент вважає, що Угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
09:25
відеоНе встиг випустити жодної ракети: Сили оборони спалили російський "Бук-М1"
09:24
У США заявили, що Китай "обрав сторону" і не претендує на нейтралітет у війні РФ проти України
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
08:43
Навіщо на фронті потрібні засоби РЕБ, чому їх критично не вистачає, чим це загрожує військовим
08:38
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба на війні, і вже заповнює склади − міністр оборони Німеччини
Усі новини...