ЄС не визнає псевдореферендум в східних областях

Понеділок, 12 травня 2014, 19:03

Евросоюз не визнає результатів псевдореферендумів, проведених на сході України.

Про це йдеться у заяві Ради міністрів закордонних справ, зробленій за результатами засідання 12 травня.

"ЄС не визнає ні вчорашнього (11 травня – ред.) ні будь-яких інших нелегітимних та нелегальних "референдумів", - зазначають її автори.

Також у заяві зазначається, що "ЄС твердо стоїть на позиції підтримки єдності, суверенітету незалежності та територіальної недоторканості України і закликає Росію чинити так само.

"ЕС занепокоєний намаганням проросійських сепаратистів дестабілізувати ситуацію зі Східної та Південної України. Продовжуються захоплення адмінбудівель, викрадення, вбивства та порушення свободи медіа групами озброєних людей, що є неприйнятним та має припинитися" – вважають в Раді.

У заяві відмічається, що в ЄС вітають звільнення представників місії ОБСЄ. "За цим має іти звільнення всіх інших заручників, які досі утримуються незаконними збройними угрупуваннями на Сході України", - зазначається в заяві.

Також в ЄС згадали про трагічні події в Одесі 2 травня, зазначивши, що вони мають бути належним чином розслідувані, а винні – покарані. Крім того, у Раді нагадали, що засуджують анексію Крима та Севастополя. "ЄС з жалем констатує присутність президента Путіна під час військового параду в Севастополі 9 травня", - йдеться у заяві.

Більше того, у ЄС стурбовані погіршенням ситуації з правами людини в Криму, зокрема "відмовою у праві лідеру кримських татар Мустафі Джемілєву в'їздити в Крим та застереженням де-факто прокурора Крима меджлісу кримських татар щодо визнання його поза законом за "екстремізм".

Як повідомлялося раніше, у заяві Ради ЄС також повідомляється про те, що Рада ЄС на рівні міністрів закордонних справ запровадила санкції проти компаній у Криму, які були конфісковані у України після анексії півострова Росією.

Міністри закордонних справ ЄС розширили список осіб, які підпадуть під санкції у зв'язку з кризою в Україні, включивши туди ще 13 людей та дві компанії.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News