Українці вважають, що Росія веде проти них війну, але НАТО сприймають неоднозначно

Вівторок, 13 травня 2014, 13:06

Більшість українців вважають, що між Росією та Україною йде війна, і підтримують євроінтеграційний вектор розвитку України, однак неоднозначно сприймають вступ в НАТО.

Про це йдеться в опитуванні, проведеному Центром Разумкова.

Так, вступ до ЄС підтримують 52,4% опитаних, а приєднання до Митного союзу (РФ, Казахстан, Білорусія) – лише кожен п’ятий (18%). Водночас стільки ж респондентів (20,8%) обирають третій шлях – неприєднання до жодної з цих структур.

Найбільш активно приєднання України до ЄС є жителі Заходу (87,5%) і Центру (65,8%). На Півдні європейську і євразійську інтеграцію підтримують майже рівні частки опитаних (29,4% і 24,3%), але найчастіше (35%) респонденти виступають проти інтеграції до ЄС і до Митного союзу. Однак на Сході громадяни частіше віддають перевагу вступу до Митного союзу (38%), ніж до ЄС (25%).

Хоча 62% опитаних переконані, що українці та росіяни є братніми народами, 56,4% опитаних вважають, що зараз між Україною та Росією йде війна і 77,1% з них впевнені, що винна у цьому саме Росія.

Водночас 56,5% опитаних переконані, що Росія проводить проти України недружню політику. Відповідно, лише 21,5% українців зараз виступають за поглиблення співпраці з Росією, 34,7% переконані, що Україна має зменшувати співробітництво з цією країною і залежність від неї. А 22,3% вважають, що співпрацю з Росією слід згорнути взагалі.

В той же час дослідники відзначають значну відмінність у ставленні до цього питання представників різних регіонів. Якщо на Заході згортання співробітництва з Росією підтримують більше 80%, а в Центрі – 66%, то на Півдні - 48% (29,3% - за поглиблення партнерства) і на Сході – лише дещо більше 33%, а 41% - за посилення діяльності у протилежному напрямку.

В той же час на питання "Якби наступної неділі відбувся референдум щодо вступу до НАТО, як би Ви проголосували?" 36,7% респондентів відповіли, що вони проголосували б за вступ, 41,6% – проти.

Знову ж таки, під час опитування з цього питання були виявлені суттєві регіональні відмінності. Найбільш активно (67%) підтримують вступ до НАТО на Заході України. В Центрі висловили готовність приєднатися до НАТО 46,9% респондентів (27,7% – проти). Більшість респондентів Півдня і Сходу України проти членства в Північноатлантичному альянсі – 60% і 68,4% відповідно.

Дослідження проведено соціологічною службою Центру Разумкова з 25 по 29 квітня 2014 року. Було опитано 2012 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України за винятком Криму за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Похибка вибірки не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News