Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кравчук про "круглий стіл" на Донбасі: потрібні гарантії безпеки

Середа, 14 травня 2014, 19:39

Екс-президент Леонід Кравчук закликав провести наступний "круглий стіл" не пізніше суботи-понеділка, а в Донецьку провести такий захід лише в разі гарантій безпеки.

Закриваючи круглий стіл у Києві в середу, він сказав: "Ми маємо провести наступний "круглий стіл" якомога швидше. І маємо підготувати на цей круглий стіл відповідну програму обговорення".

"Я думаю, що ця програма могла б складатися з одного речення: нова регіональна політика, яку ми запропонуємо регіонам, перш за все сходу", - зазначив Кравчук.

Щодо місця, то він сказав, що це рішення не можна прийняти без заяв і гарантій силових відомств, "чи забезпечать вони там спокій і можливість проведення круглого столу".

"Щоб ми не приїхали на "круглий стіл", а поїхали без половини учасників "круглого столу"… Ми беремо на себе, Юліє Володимирівно (Тимошенко), колосальну відповідальність – і Ви в тому числі", - зазначив екс-президент.

"Ви запрошуєте до Донецька. Пан Тарута і Лук’янченко (голова Донецької ОДА і мер Донецька - ред.) сказали, що вони забезпечать безпеку, але нам потрібно рішення силових органів", - сказав Кравчук.

Леонід Кучма додав: "Тарута скаже, що йому не підпорядковані силові структури, тому як особистість він готовий вас захищати – а взагалі ваша справа".

Кравчук продовжив: "Я хотів би при всьому довголітті все ж повернутися до Києва. Я думаю, що це хочуть і інші учасники круглого столу".

"Ми готуємося до круглого столу, який буде проведений в суботу. Ну, крайній термін – понеділок, може бути термін між суботою і понеділком. Далі вже нема сенсу його проводити", - заявив він.

"Де б ми його не проводили, дайте ті пропозиції, які будуть свідчити про те, що ми почули свідомих громадян Донбасу, які в Україні, які хочуть жити і на далі в Україні, і ми не хочемо навіть чути тих козачків, які заслані з бєлокамєнної (Москви) і які мають намір тільки одне: розчленувати Україну. Ми не хочемо чути тих, хто їм допомагає", - наголосив Кравчук.

За його словами, було б добре на другий "круглий стіл" запросити всіх тих людей, які мають авторитет і вплив на "гарячі" регіони.

Кравчук підтримав пропозиції, які висловили в середу учасники круглого столу – звернення Верховної Ради, зокрема, до учасників женевського меморандуму і представників Євросоюзу, бо в Путіна в Європі є "адвокати", які вторять йому щодо того, що в Україні нібито громадянська війна і Росія тут ні до чого.

"Якщо нам треба допомогти, то нам треба допомогти з урахуванням того, що завтра Росія може просунутися далі, на захід", - заявив Кравчук.

Перед цим Тимошенко запропонувала такі ключові кроки: звернення від Верховної Ради до гарантів України, заспокоєння народу і прохання не чваритися, а також проведення круглого столу в Донецьку за участю всіх східних регіонів, представників громадськості.

"Завтра було б важливо в парламенті проголосувати меморандум єдності між опозицією і владою… і доповнити діями, які пропонували сьогодні", - додала вона.  

А Борис Олійник запропонував "оголосити день тиші, розвести протиборчі сторони, сформувати делегації і робочі групи, які мають допомагати цим сторонам порозумітися, – і нарешті приступити до роботи конкретної". "Бо так поки ми будемо говорити, буде литися кров", - сказав він.

Кравчук на це відповів: "Всі за те, щоб розвести протиборчі сили – тільки я думаю: хто їх має розвести, де взяти таку силу, якою сьогодні можна зупинити пана Путіна, щоб він сказав, що його сили відходять з України?". 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...