Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Туск: В ЄС мають припинити лицемірити щодо ситуації в Україні

Четвер, 15 травня 2014, 15:14

Ситуація в Україні містить більші ризики для Європи, ніж енергетичні проблеми чи ризики в єврозоні.

Таку думку висловив прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск під час дискусії в рамках Форуму глобальної безпеки у Братиславі, повідомляє Радіо Свобода.

Очільник польського уряду вважає, що розв'язання цієї проблеми вимагає більшого ступеня солідарності Європи, ніж раніше, і за таку солідарність треба заплатити певну ціну.

Проявом такої солідарності мало б стати розміщення більш чисельного контингенту НАТО в східних прикордонних країнах ЄС, членах альянсу, заявив Туск.

"Всі бачать російських диверсантів на Сході України, але хтось говорить про російськомовних громадян. Часом говорять про проблему України так, нібито це вона сама спричинилася до всього, що там відбувається, а не політика Росії", – підкреслив Туск.

"Якщо не буде більшої готовності до чисельнішої присутності НАТО в країнах ЄС, які межують з нестабільними регіонами, це означатиме, що сила НАТО є декларативною", – вважає він

Польський прем'єр відзначив, що спільна позиція ЄС не означає автоматично радикальної позиції. "Треба шукати відповіді на нинішні виклики без лицемірства, що є найкращим проявом правдивої солідарності", – наголосив Туск.

У відповідь на заувагу прем’єра Угорщини Віктора Орбана про те, що Україна є викликом для ЄС, як і Росія, і не можна гарантувати утвердження демократії в цій країні, Дональд Туск зазначив, що не варто "об’єктивно чи суб’єктивно висловлювати меседжі, які підтримують головну лінію російської пропаганди". На його думку, "проблема – не український націоналізм, а агресія Росії".

Також Туск зазначив, що Європа не буде почуватися в безпеці, якщо не досягне вищого ступеня енергетичної солідарності.

Як відомо, у Польщі серйозно сприймають урозу з боку Росії, активно підтримуючи надання Україні домоги. На початку березня саме ця країна ініціювала скликання засідання Північноатлантичної ради щодо ситуації в Україні. Крім того, в рамках посилення східних кордонів НАТО до Польщі наприкінці квітня перекинули 150 американських військових.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування