Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Путін заявив ЄС, що переводить Україну на передплату за газ

Четвер, 15 травня 2014, 16:44

Президент Росії офіційно повідомив лідерів країн ЄС про переведення України на передоплату.

Відповідний лист опубліковано на сайті президента Російської Федерації.

У листі зазначається, що зустріч у Варшаві представників Росії з делегацією на чолі з Комісаром ЄК з питань енергетики Гюнтером Еттінгером з участю представника української сторони Юрія Продана нібито не принесла результатів.

"Конкретних пропозицій щодо стабілізації ситуації з виконанням українським покупцем контрактних зобов'язань і забезпеченням надійного транзиту від наших партнерів не було отримано", - заявив Путін.

"Більше того, за цей час ситуація з оплатою російського газу тільки погіршилася. На адресу ВАТ "Газпром" так і не надійшло жодного платежу за поставлений в Україну газ. Загальний борг української сторони зріс з 2,237 млрд. доларів США до 3,508 млрд", - йдеться у листі російського президента

При цьому Путін підкреслює, що українська сторона вже "отримала перший транш фінансової допомоги від Міжнародного Валютного Фонду у розмірі 3,2 млрд. доларів США".

"В таких умовах російська сторона у чіткій відповідності до контракту виставила рахунок на передоплату постачань газу в Україну і, починаючи з 1 червня, буде здійснювати постачання газу в обсягах, наперед оплачених українською стороною", - наголошується в листі.

При цьому в Москві стверджують, що готові "продовжувати консультації".

"Зі свого боку, ми сподіваємося на більш активне ведення діалогу з боку Європейської Комісії з метою вироблення конкретних справедливих рішень щодо стабілізації економіки України", - зазначено в листі.

Як відомо, у Києві, в свою чергу, визнають наявність певної заборгованості, але вимагають скасувати підвищення ціни російського газу з другого кварталу. Так, в НАК "Нафтогаз України" готові до закiнчення передарбiтражних процедур оплатити "Газпрому" 4 мільярди доларів за газ за цiною 268,5 доларів за тисячу кубометрів.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування