Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Незалежні спостерігачі з Росії не визнали сепаратистські "референдуми"

П'ятниця, 16 травня 2014, 16:51

Російські незалежні експерти не вважають так званий "референдум" у Донецькій і Луганської областях України легітимним, а його результати – достовірними.

Про це заявили на прес-конференції в Москві депутат Держдуми Ілля Пономарьов, лідер руху "За права людини" Лев Пономарьов, а також керівник Міжрегіонального об'єднання виборців, співголова руху "ГОЛОС" Андрій Бузін.

Усі вони перебували на момент проведення "референдуму" на Донбасі, повідомляє російська служба BBC.

За словами Бузіна, порушення при організації й проведенні цього "референдуму" були настільки великі, що "говорити про явку не доводиться".

За словами експерта, рішення організаторів опитування про те, що результати "референдуму" будуть дійсні за будь-якої явки, суперечить усій світовій практиці. Він зазначив, що в Росії, наприклад, результат референдумів визнається лише за 50%-ї явки.

Ілля Пономарьов назвав явку на референдумі в Донецькій і Луганської областях "великою", але наголосив, що "і близько нема" 70%, про які говорять організатори. За його власними оцінками, на опитуваннях у двох областях явка становила близько 40%.

При цьому російський депутат зазначив, що ті черги перед виборчими дільницями, які потрапили в об'єктиви телекамер, були створені штучно, оскільки виборчих дільниць було надто мало.

На думку Бузіна, скласти хоч якусь об'єктивну думку про явку на сепаратистських "референдумах" у двох областях просто неможливо.

"Перевірити це точно неможливо, ніхто ніколи не дізнається, яка там була явка. Я впевнений, що й офіційний виборчком цього не знає, оскільки вони далеко не з усіх місць мали можливість зібрати ці дані", - підтримав його Ілля Пономарьов.

Проте, вважає депутат Держдуми, задля вирішення української кризи якомога мирнішим шляхом Києву слід почати переговори з керівниками сепаратистів.

Ілля Пономарьов, цитуючи анонімного українського чиновника, зазначив, що нинішнє київське керівництво повторює всі помилки Віктора Януковича, насамперед – не включає все невдоволення в легальний політичний процес.

У результаті цього, за його словами, явка на т.зв. "референдумі" у східних регіонах, при тому що точно визначити її неможливо, все ж таки була велика.

У випадку, якщо діалог не буде налагоджений у найкоротший строк, вважає депутат Держдуми, Україну чекає "сірійський сценарій" – громадянська війна, у яку будуть втягуватися усе більше й більше людей, які при прозорих кордонах будуть приїжджати в регіон із інших країн.

Лев Пономарьов підтримав ідею про діалог між українською владою та сепаратистами. За його словами, головну роль у цьому повинні відіграти Володимир Путін і лідери західних країн.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування