ФСБ в Криму 6 годин допитувала польського журналіста, затримала українців

Субота, 17 травня 2014, 22:36

В Криму співробітники ФСБ Росії затримали, доставили в місцеве управління і 6 годин з'ясовували особу і мету приїзду до Криму власного кореспондента "Gazeta Wyborcza" у Москві Вацлава Радзивиновича.

Як повідомляє Крим.Реаліі, про це повідомив сам Радзивинович.

Вацлав Радзивинович.

За його словами, група співробітників ФСБ "несподівано нагрянула'', коли він у сімферопольському кафе "Диван" розмовляв з українськими журналістами – власкором київської газети "День" у Криму Миколою Семеною та кримським фоторепортером Леньярою Абібулаєвою.

За словами Радзивиновича, співробітники ФСБ звинуватили польського журналіста в тому, що "він не той, за кого себе видає", хоча він пред'явив всі необхідні документи, і що він "нелегально перетнув кордон Російської Федерації". Після цього ФСБшники вимагали поїхати разом з ними в управління ФСБ в "Республіці Крим".

При цьому співробітники ФСБ не дозволили журналісту зробити телефонний дзвінок в редакцію, посольство Польщі в Москві, в МЗС чи комусь із колег.

В управлінні з журналістами було проведено "опитування щодо обставин інциденту''.

На думку Радзивиновича, у співробітників ФСБ не було жодних правових підстав пред'являти йому підозри в "нелегальному перетині кордону" або з'ясовувати особу і 6 годин складати протокол "опитування".

Микола Семена і Леньяра Абібулаєва після кількох годин спілкування з співробітниками ФСБ були відпущені, від коментарів відмовилися.

Разом з тим журналіст Української правди Катерина Сєргацкова повідомила, що 16 травня співробітники ФСБ в штатському затримали учасника проукраїнських акцій Олександра Кольченко.

''У чому його звинувачують, поки невідомо. Знаємо, що він зараз перебуває під арештом і найближчим часом його відправлять, як і кінорежисера Олега Сенцова, в Москву. Відомо, що Сашко - хлопець з небагатої робочої родини, і його друзі хвилюються за те, що йому не зможуть надати нормальну підтримку і найняти хорошого адвоката в Москві'', - зазначила Сєргацкова.

Також вона повідомила про ще одного затриманого в Криму: ''Гена Афанасьєв, молодий хлопець, актор''.

Як відомо, 11 травня співробітники ФСБ у Криму затримали українського кінорежисера Олега Сенцова, якого  обвинувачують в організації теракту. Його планували доправити в Москву для подальших слідчих дій.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування