Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна має "план Б" проти газового шантажу Росії - Турчинов

Понеділок, 19 травня 2014, 11:38

Україна разом зі стратегічними партнерами зупинить "газовий" шантаж Росії, заявив голова Верховної Ради та в.о. президента Олександр Турчинов.

"Росія звикла займатися шантажем. І газовий шантаж – це улюблений вид тиску не тільки на Україну, на багато країн, зокрема Європи", - сказав він в інтерв'ю "ТСН.Тиждень".

"І тут, мені здається, настав час поставити крапку цьому шантажу. Саме тому ми звернулися до Міжнародного арбітражу для того, щоб припинити цей формат, коли Росія в односторонньому порядку переглядає ціни на газ в напрямку їх збільшення", - наголосив Турчинов.

На уточнююче запитання, що Україна буде робити 2 червня, коли Росія перекриє газ, в.о. президента зауважив, що за міжнародними правилами, у випадку, коли справа розглядається у Міжнародному арбітражі, сторона не може в односторонньому порядку припиняти контракт, який оскаржується.

Проте, оскільки Путін не завжди виконує міжнародні зобов'язання, в України є "план Б".

"Кабмін отримав завдання робити все, щоб не допустити створення енергетичної небезпеки у випадку зменшення або припинення поставок газу. Йдеться про альтернативні джерела, йдеться про контракти на Заході, тобто реверсну форму використання газотранспортної системи", - заявив Турчинов.

Він висловив упевненість, що Україна не залишиться сам на сам із Російською Федерацією.

"Коли наші стратегічні партнери будуть діяти синхронно з нами, ми примусимо РФ рахуватися з позицією цивілізованих країн світу", - наголосив Турчинов.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування