Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ТСК: під час Євромайдану було вбито 17 силовиків

Середа, 21 травня 2014, 11:54

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради просить Генпрокуратуру розслідувати, хто стріляв у працівників МВС та солдатів строкової служби під час Євромайдану.

Про це повідомляє прес-служба голови ТСК Геннадія Москаля.

Як зазначається, ТСК закінчила перевірку фактів убивств та поранень військовослужбовців внутрішніх військ, а також працівників міліції, під час протистоянь, які тривали з 30 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року.

"За цей період тілесні ушкодження різного ступеню важкості отримали 1 тисяча 127 працівників міліції", - повідомляє Москаль.

"Із загальної кількості постраждалих 196 осіб отримали вогнепальні поранення, із них вбито 7 військовослужбовців внутрішніх військ і 10 працівників органів внутрішніх справ.

Всі вогнепальні поранення та вбивства працівників МВС були здійснені в Києві в період із 18 по 21 лютого цього року. При цьому працівники міліції та військовослужбовці внутрішніх військ на момент отримання вогнепальних поранень були без табельної зброї.

Із незрозумілих причин оперативно-слідчі групи за даними фактами не виїжджали, тому вилучені з тіл поранених кулі залишилися в госпіталях, зазначає Москаль.

Хто саме стріляв у працівників правоохоронних органів, наразі не відомо.

ТСК встановила, що політичні партії ВО "Батьківщина", "Удар" Віталія Кличка та ВО "Свобода" не мали на Євромайдані озброєних формувань.

Всім, хто знаходився на Євромайдані в період масових протистоянь, було категорично заборонено мати вогнепальну зброю.

З огляду на те, що ТСК не є суб’єктом оперативно-розшукової діяльності чи слідства, вона не має можливості встановити осіб, які використовували вогнепальну зброю з метою компрометації протестних акцій.

Тому голова комісії звертається до Генпрокуратури з проханням провести у взаємодії з іншими правоохоронними органами всебічне та об’єктивне розслідування для встановлення тих, хто стріляв у працівників МВС та солдатів строкової служби.

ТСК вважає, що використання зброї могло бути здійснено:

1. Агентурою МВС та СБУ, яка вдавала з себе активістів Євромайдану (їм могли надати вилучену з незаконного обігу зброю, яка зберігалася на складах МВС та СБУ);

2. Штатними працівниками оперативних служб МВС та СБУ, які вдавали з себе активістів Євромайдану й ховали обличчя під масками;

3. Особами, які мали власні поняття соціальної справедливості й діяли на власний розсуд.

Встановлено, що багато вогнепальних поранень було здійснено снайперами — це робилося для ескалації суспільно-політичної напруги в Києві з подальшим запровадженням надзвичайного стану.

"ТСК висловлює жаль із приводу великої кількості вбитих та поранених із вогнепальної зброї, і наголошує, що не займає позиції жодної зі сторін, які були втягнуті в громадський конфлікт. Напрацьовані матеріали передані в Генпрокуратуру, комісія продовжує свою роботу", - зазначено в повідомленні.

Як відомо, кількість жертв протистояння з силовиками серед мирних протестувальників складає більше сотні людей.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування