Працівник LifeNews: Ми порушили закон України й говорили лише з "ополченцями"

Середа, 21 травня 2014, 12:22

Співробітник російського телеканалу Lifenews Марат Сайченко, затриманий у Краматорську, визнає, що він і його колега порушили української законодавство.

Про це свідчить відеозапис його зізнання, надісланий "Українській правді" Службою безпеки України.

"Я – Сайченко Марат Якович, громадянин Російської Федерації, співробітник російського телеканалу LifeNews, телеоператор. Прибув на територію України 10 травня 2014 року зі своїм колегою Олегом Седякіним для виконання журналістської діяльності", - сказав Сайченко.

"При перетині кордону в аеропорту "Бориспіль" ми приховали справжню мету візиту, тому що боялися видворення з країни, заявили про те, що летимо на концерт. При цьому ми залишили в Москві всі документи, які засвідчують нашу професійну приналежність, для того, щоб це приховати", - повідомив він.

За його словами, з Києва вони приїхали в Донецьк, отримали у представників "Донецької народної республіки" дозвіл, "акредитацію на проведення журналістської діяльності з висвітлення референдуму і для іншої роботи".

"Після цього ми прибули в Краматорськ, де займалися висвітленням проходження референдуму 11 травня і його результатів. У наступні дні ми також перебували в місті Краматорськ і висвітлювали події, які відбуваються в місті й у його околицях", - розповів Сайченко.  

"Під час висвітлення цих подій, збору інформації, ми спілкувалися лише з представниками ополчення, місцевими жителями, при цьому не спілкувалися з представниками української армії й представниками інших силових структур України", - зізнався він.

"18 травня ми були затримані військовими української армії. Розуміємо, що ми порушили закон цієї держави про перебування іноземних громадян на її території, тому що приховали справжню мету свого візиту", - заявив співробітник "LifeNews".

Раніше повідомлялося, що разом із бойовиками-сепаратистами було затримано двох чоловіків, які називали себе російськими журналістами. Пізніше міністр закордонних справ Російської Федерації закликав ОБСЄ сприяти звільненню журналістів LifeNews в Україні.

Пізніше СБУ повідомила, що представники російського телеканалу LifeNews, відомого перекрученою подачею інформації про події в Україні на догоду Кремлю, зізналися, що на території України займалися не журналістською діяльністю.

Крім того, в інтернеті з'явився відеозапис того, як оператор LifeNews підказує проросійським бойовикам, як краще стріляти по бійцях Національної гвардії України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News