Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Китайці "витиснули" з Газпрома газ по 350 доларів?

Середа, 21 травня 2014, 13:31

Російське ВАТ "Газпром" і китайська CNPC у середу підписали договір про продаж російського газу Китаю з поставкою східним маршрутом.

Про це повідомляє РИА Новости.

Глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що вартість 30-річного контракту з Китаєм щодо газу становить $400 млрд.

Він підкреслив, що це найбільший контракт для "Газпрому", який передбачає поставку в Китай 38 мільярдів кубометрів газу за рік. "Такого контракту немає ні з однією компанією", - сказав керівник російського газового монополіста.

Контракт узгоджувався вже не один рік. Ще у вівторок повідомлялося, що представники китайської компанії відмовлялися його підписувати.

За словами Міллера, основною причиною суперечок була ціна на газ, яку сторони не могли погодити до останнього моменту. Він зазначає, що лише о четвертій годині ранку за китайським часом (опівночі за московським) стало зрозуміло, що "всі принципові питання вирішені".

Глава "Газпрому" відмовився назвати журналістам ціну на газ для Китаю, пославшись на комерційну таємницю. Але, виходячи з озвучених ним даних, можна вивести цифру в приблизно 350 доларів за тисячу кубометрів газу.

Для порівняння, Газпром з квітня скасував усі діючі знижки на газ для України, в результаті чого його ціна зросла до 485 доларів за тисячу кубометрів з 268,5 долара. До грудня минулого року Україна платила за російський газ 400 доларів за тисячу кубів.

Також повідомляється, що Росія і Китай схвалили міждержавний меморандум про взаєморозуміння у сфері поставок газу за східним маршрутом. Документ підписали глава Міненерго РФ Олександр Новак і керівник Державного енергетичного управління Китаю У Синьсюн.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування