Вибори у Донецьку можуть не відбутися, на Луганщині відкриють 2 ОВК

Субота, 24 травня 2014, 19:04

Через загрозу членам виборчих дільниць і самим містянам вибори президента 25 травня у Донецьку можуть не відбутися.

Таку думку висловив голова КВУ Олександр Черненко, повідомляє 5 канал.

"Сьогодні дійсно приходять дані з Донецька, що члени виборчих комісій дійсно пишуть заявки про відставки. Усі розуміють, що проведення виборів несе загрозу для життя громадян", - зазначив Черненко.

"Я знаю що на рівні міської влади прийнято рішення відмовитися від проведення виборів. Оскільки це суперечить закону, то безперечно потрібно це рішення якимось чином  аби перевірила центральна виборча комісія. Знову ж таки, проведення безпечно там виборів неможливо. З іншого боку для їх відміни потрібно щоб це було більш легітимне рішення", - зазначив голова КВУ.

Разом з тим голова ЦВК Михайло Охендовський заявив, що в Донецькій області ситуація постійно змінюється, бюлетені туди будуть доставляти і вночі, тому зараз важко сказати, в скількох округах відбудеться голосування, "але їх точно буде більше двох", пише Інтерфакс-Україна.

"Незважаючи на цілий ряд скептичних прогнозів, безумовно, вибори відбудуться в усіх регіонах України, за винятком Криму і Севастополя. Голосування відбудеться і в Луганській і Донецькій областях, але, на жаль, з певними прикрими особливостями", - зазначив Охендовський.

За словами  глави ЦВК, про кількість округів на Донеччині, які будуть працювати, зможе уточнити вранці 25 травня, повідомляють "Українські новини".

Також Охендовський зазначив, що в Луганській області "буде, швидше за все, організовано голосування лише у 2 виборчих округах" - у містах Сватове (округ №115 ) і Біловодськ (№114).

Від решти 10 окружкомів ЦВК не чекатиме протоколи про результати голосування.

При цьому очільник ЦВК закликав правоохоронців забезпечити максимальну охорону цих окружкомів. Також Охендовський наполегливо закликав МВС забезпечити обов'язкове реагування міліції на дзвінки на номер "102", що надходять від членів окружкомів і дільниць

Охендовський підкреслив, що в Донецькій і Луганській областях місцеві правоохоронці часто ігнорують подібні виклики.

Як відомо, станом на 23 травня у Донецькій області 23 травня були непрацездатними 12 з 22 окружкомів: всі 5 у Донецьку (№ 41-45), Краматорську (№ 48), Горлівці (№ 51, 52), Єнакієвому (№ 53), Торезі (№ 54) і два - у Макіївці (№ 56, 57).

23 травня ЦВК змінила місцезнаходження усіх окружних виборчих комісій Донецька (округи № 41-45) на міський аеропорт поза територіальних округів.

Разом з тим в Луганській області була заблокована робота 8 з 12 окружкомів: у Луганську (№105, 106), Алчевську (№ 107), Краснодоні (№ 108), Красному Лучі (№ 109), Антрациті (№111), Лисичанську (№ 110) і Свердловську (№ 112). 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування