Спостерігачі ОБСЄ та ENEMO називають вибори в Україні демократичними

Понеділок, 26 травня 2014, 15:05

Спостерігачі від місії ОБСЄ та Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами ENEMO зазначають, що президентські вибори відбулися прозоро і відкрито.

Як повідомив на прес-конференції в Києві в понеділок спеціальний координатор короткострокової місії ОБСЄ зі спостереження за виборами президента України Жоао Соарес (Joаo Soares), вибори пройшли відповідно до міжнародних стандаратів, повідомляє Інтерфакс-Україна

"Ці вибори підтвердили демократичний курс українського народу", - сказав Жоао Соарес (Joаo Soares).

Він зазначив, що минулі президентські вибори в неділю охарактеризувалися високою явкою виборців, проте, незважаючи на це, процес підрахунку голосів в основному відповідав процедурі.

"Влада доклала всі можливі зусилля, щоб забезпечити проведення виборів по всій країні, незважаючи на складності у двох областях, де озброєні групи намагалися зірвати вибори", - сказав координатор місії ОБСЄ.

Водночас, Соарес зазначив, що спостерігачі зафіксували спроби залякування деяких кандидатів у президенти, зокрема, за допомогою підпалу офісів і будинків.

У попередніх висновках відзначається висока активність виборців. Серед ключових недоліків вказують проблеми з проведенням кампанії і голосуванням у Донецькій і Луганській областях, а також технічні проблеми, які привели до черг на дільницях.

Крім того, в попередніх висновках місії ОБСЄ наголошується, що виборче законодавство в цілому адекватно вимогам демократичних виборів.

Доступ до участі був широким і забезпечив реєстрацію 21 кандидата.

Разом з тим в ОБСЄ відзначили атаку на комп'ютерну систему Центральної виборчої комісії, що переривало передачу та обробку результатів виборів.

У свою чергу спостерігачі ENEMO, грунтуючись на результатах звітів 300 короткострокових і 48 довгострокових спостерігачів, вважають, що " президентські вибори пройшли прозоро і ефективно з одиничними відхиленнями, які не вплинуть на остаточний результат", - повідомляють Українські новини.

Як заявив глава місії ENEMO Пітер Новотни, відкриття виборчих дільниць із запізненням і спроби голосування групами - основні порушення .

Також він зазначив складності організації виборів в східному регіоні, де в районі Красноармійська та Добропілля Донецької області працювала мобільна група спостерігачів ENEMO.

"Ми вітаємо діяльність Центральної виборчої комісії, але рекомендуємо зробити процес більш відкритим. Наприклад, запрошувати спостерігачів на її закриті наради ", - сказав він.

Також, на його думку, ЦВК слід завчасно надавати спостерігачам проекти постанов.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News