Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія чекає, що Україна до п'ятниці віддасть $2 мільярди - Міллер

Вівторок, 27 травня 2014, 10:01

Голова "Газпрому" Олексій Міллер заявляє, що "вікно для переговорів" щодо ціни на газ для України відкриється лише після погашення накопиченого боргу.

При цьому можливе зниження ціни за рахунок скасування експортного мита, як це було за Харківською згодою, сказав він в інтерв'ю телеканалу "Росія 24" у Берліні, де пройшла міністерська зустріч із газових питань між Росією, Україною і ЄС. 

"Ми будемо діяти суворо відповідно до контракту, хоча, без сумніву, початок погашення боргу України за наш газ відкриває вікно переговорів, у тому числі йшлося про те, що ми тоді зможемо приступити до обговорення питання за ціною", - цитує Міллера УНІАН.

"Українська сторона погодилася взяти в розробку, якщо можна так сказати, для узгодження з керівництвом України питання про те, що до п'ятниці включно цього тижня буде заплачено 2 мільярди доларів за постачання російського газу", - заявив він.

"Ну, це хоча б щось – плюс 500 мільйонів українська сторона, без суперечок про ціну, заплатить у рахунок травневої поставки до 7 червня", - додав глава "Газпрому".

"Росія чекає, що Україна до п'ятниці погасить $ 2 мільярди", - цитує його "Інтерфакс".

Міллер зазначив, що якщо Україна не погасить борги, "Газпром" перейде на передоплату.

"Україна має відповідно до заздалегідь виставленого рахунку оплатити повністю поставки газу за червень. Строк оплати 2 червня включно, якщо Україна не сплатить по рахунках у червні, то з 10 ранку 3 червня в Україну буде постачатися газу стільки, скільки Україна закупила", - сказав він.

Крім того, Міллер повідомив, що "Газпром" у ході зустрічі заявив, що єдиний механізм, який може обговорюватися – це "механізм корегування ціни, який був раніше – у рахунок експортного митного мита" (ця знижка діяла за Харківською згодою).

За його словами, у випадку врегулювання питання ціни на російський газ буде поставлено питання погашення всієї заборгованості.

У свою чергу, міністр енергетики РФ Олександр Новак сказав телеканалу "Росія-24", що позов України до "Газпрому" у Стокгольмський арбітраж поставить під сумнів подальші домовленості про знижки на газ.

"Якщо ж українська сторона й після домовленості щодо ціни по знижці буде подавати в Стокгольмський суд, це, на наш погляд, абсолютно неприйнятно. Тоді жодні домовленості досягнуті бути не можуть", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування