Шлапак розповів про проблеми бюджету і пообіцяв на місця кошти

Вівторок, 27 травня 2014, 12:20

Міністр фінансів Олександр Шлапак заявляє, що виконання держбюджету-2014 ускладнено низкою факторів.

На засіданні Кабінету міністрів він серед таких факторів назвав "спадок" від минулої влади, яка залишила порожньою казну, 12 мільярдів гривень кредиторської заборгованості, 80 мільярдів зобов’язань.

"Колеги до нас змогли "з’їсти" більше майже 30 мільярдів коштів місцевих бюджетів, 33 мільярди коштів спеціального державного бюджету і таке інше", - сказав Шлапак.   

Також він відзначив проблеми зі сплатою податків, ситуацію в Криму і на сході України, через що є збої в роботі казначейств, необхідність відривати великі кошти на цілі оборони, а також нестабільність у банківському секторі, відтік депозитів більше як на 75 мільярдів гривень. І про збалансованість Пенсійного фонду не можна говорити, додав Шлапак.

"У 10 регіонах ми маємо недовиконання місцевих бюджетів. У першу чергу, це стосується Запорізької, Полтавської і Харківської областей. У цілому із 667 бюджетів майже половина, 335, виконують показники, 332 їх не виконують", - сказав він.

Водночас, Київська, Черкаська, Кіровоградська і Житомирська області "серйозно працюють" над поповненням бюджетів.

Шлапак запевнив: уряд своєчасно перераховує всі міжбюджетні трансферти місцевим бюджетам. За січень-квітень перераховано 41,8 млрд. грн., "у повному обсязі дотації вирівнюванні і в повному обсязі додаткові дотації… всі соціальні субвенції профінансовані урядом". Місцеві бюджети забезпечені позиками "у випадку такої необхідності", додав він.

"Ми маємо заборгованість по незахищених видатках у розмірі 3,5 мільярди гривень перед місцевими бюджетами. Прем’єр вже говорив, що прийнято ним рішення частково погасити цю заборгованість – і сьогодні буквально ми приступаємо до погашення цієї заборгованості", - сказав Шлапак.

Він звернувся до Яценюка: "Ми вчора говорили про 24 мільярди як суму, яка піде і на місця, і дещо допоможе оплатити заборгованість і по центральних органах виконавчої влади. І тому я просив би Вашої згоди на те, щоб 70% цієї суми було направлено на місцеві бюджети і 30% - для погашення заборгованості перед центральними органам виконавчої влади"

"Я тільки дуже прошу, щоби безпосередньо в місцеві бюджети, зокрема в міста, потрапили кошти, а то так буває, що губляться гроші по дорозі від виконавчої влади до місцевого самоврядування", - сказав на це Яценюк і Шлапак пообіцяв вжити заходи. .  

Він зазначив, що керівники на місцях самі вирішать, куди направити ці кошти, але в уряду є рекомендації: "В першу чергу, направляти ці кошти на виплату заборгованості по заробітній платі, якщо вона існує, на оплату енергоносіїв".  

Шлапак заявив, що далеко не завжди кошти на місцях витрачаються на пріоритетні статті. Приміром, станом на 22 травня заборгованість з зарплати по всіх місцевих бюджетах складає більше 428 мільйонів гривень.

Досі 22 бюджети, в тому числі 3 обласних – Дніпропетровська, Запорізька і Чернігівська області – і місто Київ не прийняли уточнення бюджетів після уточнення державного бюджету, тобто вони ще живуть по параметрах "квазібюджету". 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...