Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У кримських татар хочуть відібрати місце, де мав бути культурний центр

Четвер, 29 травня 2014, 17:00

У кримських татар можуть відібрати землю з будівлею в Сімферополі, де планували відкрити кримськотатарський культурний центр та офіси.

Про це розповів голова благодійної організації "Фонд "Крим" Різа Шевкієв, повідомляє "Крим. Реалії".

Кілька років тому міська рада Сімферополя передала в оренду Фонду "Крим" 16 соток землі на вулиці Карла Маркса, 25, що знаходиться під історичною будівлею – будинком родини Арендтів, "для реконструкції та обслуговування нежитлових будівель під кримськотатарський культурний центр, офісних приміщень і паркінгу".

Проектують центр із 2010 року. Передбачається, що він матиме 5 поверхів: на 1-му поверсі розмістяться конференц-зала на 130 місць, виставковий зал і вестибюль. Практично весь 2-й поверх займе кримськотатарський музей культури і мистецтв. 3-й поверх – офіси й навчальні класи для розвитку мови, навчання ремеслам, бібліотеку. На 4-му – різні видавництва, редакції радіо і телебачення, а на 5-му – конференц-зала на 30-40 осіб, кухня, арт-кафе.

Спонсором будівництва виступило Турецьке управління зі співробітництва та розвитку. За попередніми підрахунками, вартість проекту - від 2,5 до 3,5 мільйонів доларів. Планувалося, що центр введуть в експлуатацію у 2015 році.

"За ці роки ми вклали вже понад півмільйона доларів у ці руїни, викупили в цьому дворі вісім квартир, відселили мешканців", - розповідає Шевкієв.

Однак розпочати будівництво організація не може через тривалі судові розгляди. Рішення міськради Сімферополя оскаржує в суді Товариство з захисту та збереження культурної спадщини, керівники якого близькі екс-депутата кримського парламенту Олега Родивілова, налаштованого проти України і кримських татар.

Свої наміри товариство мотивувало історичною цінністю будинку Арендта.

За словами голови Фонду "Крим", у нього є історичні довідки, які підтверджують, що сам Арендт помер ще до будівництва цієї будівлі, а тому її історична важливість під сумнівом.

"Ми також довели в суді, що будівля перебуває в аварійному стані і не підлягає відновленню попри наші бажання. Опоненти направили справу до Апеляційного суду, рішення якого тепер затримується через відомі обставини", - розповів "Радіо Свобода" Шевкієв.

У свою чергу, Товариство з захисту та збереження культурної спадщини закликало голову постійної комісії "Державної ради Республіки Крим" і мера Сімферополя зберегти будівлю.

"Тепер, коли Крим повернувся до Росії, ми сподіваємося, що будинок Арендта буде врятований і відреставрований – адже він незаперечно є частиною культурної спадщини Росії в Криму. Будинок Арендта отримав статус пам’ятника історії... як будинок, що належить чудовій родині Арендтів, яка самовіддано служила Батьківщині", - заявила прес-секретар товариства Лідія Михайлова.

Зараз незаконна "прокуратура" Криму веде перевірку у Фонді майна щодо виконання умов договору купівлі-продажу та будівництва кримськотатарського культурного центру.

"На нас вже "навішали" штрафів на півмільйона за те, що ми не інвестуємо. З іншого боку, нам заборонили будувати та інвестувати до рішення Апеляційного суду. У Міністерстві культури ми вже чуємо погрози про те, що будівлю у нас заберуть. Якщо "по бєспрєдєлу" – можуть забрати хоч сьогодні", - сказав Шевкієв.
 
Ухвалення рішення суд відклав на кінець червня. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування