Росія запропонувала нам "знижку", але ми ці пастки знаємо – Яценюк

Середа, 11 червня 2014, 10:25

Росія запропонувала Україні 100-доларову знижку на газ, але Київ не пристає на цю пропозицію і вимагає змінити газовий контракт.

Про це заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні Кабінету міністрів у середу.

"Росіяни зробили нам пропозицію щодо зменшення ціни на газ на 100 доларів, з так званою "скидкою". Я зразу хочу офіційно заявити, що ми ці російські пастки знаємо: скидка встановлюється рішенням уряду Російської Федерації – і знімається рішенням уряду Російської Федерації", - сказав він.

"Тому наша пропозиція була, є і залишається тією самою: зміни до контракту", - наголосив прем’єр.

"Якщо газ – це політична зброя – тоді зрозуміло, що політична зброя в руках російського уряду. А якщо газ, як по всьому світу, – це товар, то ми торгуємо на підставі контракту, а не на підставі того, подобається Росії український уряд чи не подобається", - заявив Яценюк.

За його словами, у нас "значно більше питань до російського уряду, ніж навпаки".

"Тому ми залишаємося на тих позиціях, на яких були: переписуємо контракт, приймаємо ринкову ціну…", - повторив Яценюк.

"Ми заплатили по тій ціні, яку вважаємо ринковою: це 268 доларів за тисячу кубічних метрів газу – безспірний обсяг заборгованості, ми перерахували 786 мільйонів доларів США, ми готові закрити всю заборгованість за відповідною ринковою ціною", - запевнив він.

"А всі ці "пастки" і "гачки", які Росія хоче знову запропонувати Україні, щоби знову нас тримати – ну, воно неприйнятно. Ми двічі на одні й ті самі граблі не наступаємо", - заявив прем’єр-міністр.

"Ми ще раз закликаємо Росію: будь ласка, підписуємо угоду для того, щоб не доводити до суду нашу справу", - наголосив Яценюк.

Він поінформував, що переговори проходять у тристоронньому форматі за участю європейських партнерів: "Вони щойно зараз розпочалися – це вже третій раунд перемовин. І я буду інформувати уряд України і український народ про те, як відбуваються перемовини".

Яценюк також повідомив, що станом на ранок 11 червня в українських газосховищах – 13,4 мільярда кубічних метрів газу.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування