Росія ігнорує міжнародне право - консулів досі не пускають до затриманих українців

Середа, 11 червня 2014, 18:05

Надання консульсько-правової допомоги та захисту українцям, яких за безпідставними звинуваченнями утримують у слідчому ізоляторі в Москві, ускладнюється позицією Росії.

Про це йдеться в коментарі МЗС, оприлюдненому у середу.

"Проведення роботи з надання консульсько-правової допомоги та захисту наших громадян у тому числі режисера Олега Сенцова ускладнюється позицією російської сторони, яка відверто ігнорує положення чинних міжнародно-правових документів у цій сфері", - сказано в заяві.

Незважаючи на численні звернення української сторони, місцеві компетентні органи досі не надали дозвіл на відвідання затриманих у місці тримання, що є грубим порушенням прав як наших співвітчизників, так і консульських посадових осіб України... та фактичним блокуванням можливості здійснення функції захисту стосовно своїх громадян.

Така поведінка російської сторони руйнує та спотворює існуючий універсальний режим консульських зносин між державами, визначений Віденською конвенцією про консульські зносини від 1963 р.

Це має стати предметом особливої уваги міжнародного співтовариства з метою надання відповідної оцінки, у т.ч. й щодо дискримінаційного застосування вказаного документа щодо громадян України, зазначають українські дипломати.

"МЗС України вкотре вимагає від російської сторони невідкладного звільнення та повернення на Батьківщину громадян України, припинення практики порушення їх прав і свобод, безумовного дотримання взятих на себе міжнародних зобов’язань у консульсько-правовій сфері", - резюмується в повідомленні.

Як відомо, Олег Сенцов є талановитим кінематографістомтворчість якого високо оцінена глядачами та фахівцями на престижних міжнародних кінофестивалях у Німеччині, Нідерландах, Україні, а також Росії.

Росія звинувачує Сенцова в тому, що "будучи членом "Правого сектору", планував у ніч на 9 травня в Сімферополі вибухи саморобних бомб біля меморіалу "Вічний вогонь" та пам'ятника Леніну".

За словами адвоката Сенцова, під час затримання він був підданий тортурам.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News