ЦВК відмовила в реєстрації групі з референдуму про нову Конституцію

Четвер, 12 червня 2014, 18:08

Центральна виборча комісія відмовила в реєстрації ініціативної групи з проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою щодо нової редакції Конституції.

Відповідне рішення було прийнято на засіданні Центрвиборчкома в четвер, передають "Українські Новини".

Згідно з документами, які надійшли в ЦВК, 31 травня в Палаці спорту в Києві ініціативна група з 10 осіб (включно з екс-депутатами Олександром Морозом і Людмилою Супрун, а також директором інституту "Нова Україна", який спонсорує Льовочкін, Андрієм Єрмолаєвим) провела збори громадян, в якому брали участь 2347 осіб.

Ініціативна група вирішила провести референдум з таких питань:

1) чи згодні ви, що Конституція в новій редакції має бути прийнята безпосередньо народом;

2) чи приймаєте ви Конституцію в новій редакції, проект якої додається;

3) чи приймаєте ви закон про введення в дію Конституції в новій редакції, проект якого додається?

На цьому зібранні учасники зібрання створили ініціативну групу з 1533 громадян для збору підписів для проведення референдуму за народною ініціативою.

У своїй постанові ЦВК зазначила, що Конституція і закони передбачають проведення всеукраїнського референдуму, в тому числі за народною ініціативою, лише як імперативного референдуму, результати якого є обов'язковими для виконання громадянами.

Крім того, ЦВК підкреслила, що позиції Конституційного суду свідчать про те, що питання прийняття Конституції на референдумі може бути винесено лише після рішення народу про необхідність прийняття таких змін.

Також комісія звернула увагу на те, що у разі проведення референдуму з приводу закону або його положень у бюлетені повинні пропонуватися питання, що передбачають відповіді "так" або "ні" і не передбачено додаток тексту закону.

При цьому Центрвиборчком вважає, що відповіді на пропоновані ініціативною групою питання можуть бути взаємовиключними, а запропоновані норми редакції Основного закону суперечать законодавству і іноді один одному.

Також заступник голови ЦВК Андрій Магера, який доповідав про це питання, повідомив, що, за результатами перевірки документів зборів, що у відомостях про 841 учасника зборів, включеному в список, було виявлено 1081 порушення і неточність.

Таким чином, ЦВК відмовила ініціативній групі з проведення всеукраїнського референдуму у реєстрації.

У свою чергу, присутня на засіданні Супрун сказала, що вважає всі зауваження, що стосуються організаційної частини зборів, об'єктивними.

При цьому в неї були претензії до Центвиборчкому із приводу змістовної частини постанови.

З її слів, роз'яснення КС, наведені як аргументи в постанові, відносяться до того часу, коли в Україні діяв закон "Про всеукраїнський і місцевий референдуми", у той час як зараз діє новий закон "Про всеукраїнський референдум", яким передбачене прийняття нової редакції Конституції виключно на всеукраїнському референдумі за народною ініціативою.

Водночас Супрун подякувала ЦВК за виконану роботу й конструктивні зауваження й заявила, що ініціативна група виправить всі зазначені комісією помилки.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування