Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Командир "Азова" розповів, як "зачищали" Маріуполь

Понеділок, 16 червня 2014, 15:01

Територію Донецької області в районі Маріуполя терористи використовують як тил.

Про це заявив представник батальйону спецпризначення "Азов" Андрій Білецький на прес-конференції в Києві, повідомляють "Новости Донбасса".

"Тилом вони зробили місто Маріуполь", - сказав він і додав, що в цьому місті міліція й частина бійців внутрішніх військ перейшли на сторону терористів.

Командир "Азова" каже, що позиція місцевої міліції – "ми поза політикою", ніби йдеться про вибори. Однак "дружба" міліції з лідером терористів "Чеченом", який раніше курував наркотрафік у місті, була дещо порушена, коли його люди почали стріляти й по міліції.

"У місті виник укріпрайон на вулиці Грецька. Було викрадено понад 100 людей, за яких вони отримали викуп", - сказав Білецький.

За його словами, укріпрайон почав "ширитися" містом "як ракова пухлина" – і 13 червня його батальйон провів зачистку "в екстреному порядку", бо 12 червня чеченські бойовики стали забирати з Маріуполя важку зброю й намагатися доправити її у Сніжне.

"Ми мали "злив" інформації з українського боку", - розповів Білецький і наголосив, що необхідно було діяти на випередження.

Для звільнення міста від терористів було залучено штурмову групу батальйону "Азов" – 150 бійців, роту батальйону "Дніпро", 2 роти Нацгвардії й спецназ МВС. Їм протистояли від 60 до 80 озброєних автоматами, кулеметами й гранатометами бойовиків.

За словами Білецького, житлові будинки терористи включили в систему мінної оборони. На місці сапери знайшли 6 великих фугасів і декілька десятків розтяжок. Терористи не змогли запустити цю систему, бо її "роздатка" була захоплена в перші 5 хвилин бою. Під час штурму штабу т.зв. "ДНР" заручники не постраждали.

"5 терористів були вбиті на місці, за їхніми даними поранено до 17 осіб. Була знищена їхня бронетехніка, саме в ній згорів один із лідерів місцевих сепаратистів ("Чечен")", - сказав Білецький і додав, що 4 бійці "Азова" були легко поранені, 1 був поранений важко. 

Він зазначив, що в місті ще залишилися бойові групи терористів, але в цілому, він "під українським контролем".

Місцеві жителі активно допомагали відловлювати терористів. Деякі прямо під час бою вивішували українські прапори. Багато молоді заявили про своє бажання вступити в "Азов".

"Якщо не буде постійних стопсигналів, місто буде планово зачищено, проведена санація, воно повністю перейде в мирне русло", - вважає Білецький.

За його словами, Маріуполь – місто різнорідне, але "однозначно не проросійське". Кістяк терористів становив місцевий криміналітет. Серед них мало ідейних людей, сказав боєць.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
11:12
фотоУ Стокгольмі відкрився другий фестиваль "Українська весна"
11:05
відео Зеленський в річницю аварії на ЧАЕС закликав світ тиснути на Росію, щоб звільнити ЗАЕС
11:05
Іспанія відправить в Україну ракети до Patriot замість самої системи ППО – ЗМІ
11:00
Розстріл поліцейських на Вінниччині: підозрюваним допомагали тікати двоє військових
10:58
фотоЗа хабарі робили довідки про інвалідність: ДБР викрило групу медиків на Львівщині
10:52
Сольський досі міністр і після виходу на волю зможе повернутися до роботи - адвокат
10:40
"Укрзалізниця" відновила регулярний рух поїздів на Харківщині
10:30
У Харкові двоє ремонтників коригували атаки РФ по позиціях мисливців за "Шахедами"
10:29
Виросли на війні: скільки PepsiCo, Phillip Morris та інші заробили в Росії у 2023
10:25
Anglo American відхилила пропозицію з поглинання від гірничодобувного гіганта BHP як значно недооцінену
Усі новини...