Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Продана натякають на "руку Росії" у вибуху на газопроводі

Середа, 18 червня 2014, 11:20

У Міненерговугілля вказують на те, що вибух на газопроводі у Полтавській області "збігся" у часі з загостренням газового конфлікту з Росією.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби міністерства.

Як повідомляється, в результаті вибуху з ГТС втрачено до 10 мільйонів кубів газу, але Україна змогла забезпечити безперебійний транзит до ЄС, задіявши інші гілки газопроводів.

У той же час, у Продана вказали на те, що "вибух за часом збігся із припиненням постачання з боку ВАТ "Газпром" газу для потреб України та практичним виходом російської сторони з переговорного процесу".

"Є підстави вважати, що такий потрійний збіг не є випадковим, і вибух є спланованою диверсією, метою якої є дискредитація української ГТС та українського маршруту транспортування газу до країн ЄС", - заявили у Міненерговугілля.

В повідомленні нагадали, що саме зараз у Росії виникли проблеми із реалізацією свого проекту "Південний потік" у Європі.

У міністерстві також нагадали, що вибух стався одразу після того, як Україна оголосила курс на реформування своєї ГТС згідно з європейським законодавством, "що створює можливості для залучення до її управління європейських компаній".

Міненерго нагадало, що українські силовики раніше уже запобігли двом спробам здійснити теракти на об'єктах ГТС в Івано-Франківській області.

"Слід зазначити, що такі вибухи на об’єктах енергетичної інфраструктури траплялися і раніше, і відбувалися саме там і тоді, де мало місце загострення стосунків з РФ", - заявили в міністерстві.

Як приклад вони навели вибух взимку 2006 року газопроводу та опори ЛЕП, що постачали природний газ та електрику в Грузію.

Як написав на своєму Facebook екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі, "почерк Путіна не змінюється".

"В січні 2005 року газопровід, по якому Грузія забезпечувалася російським газом, також як і головна лінія електропередач, були підірвані "невідомими терористами" в декількох місцях. Грузія опинилася без тепла і світла взимку", - нагадав він.

У самому ж "Газпромі" заявили, що це уже не перший вибух на українській ГТС, які спричинені "зношеністю" труби.

"Це не єдина аварія на газовій системі України, можливо, вони ще будуть. Трубопровід потрібно підтримувати в працездатному стані. Труба старіє, і в якийсь час відбуваються розриви", - заявив заступник голови правління "Газпрому" Віталій Маркелов, пише РІА "Новости".

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування