Лавров пояснив зв’язки терористів і російських політиків радянським минулим

Понеділок, 23 червня 2014, 16:55

Міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров запевняє, що Росія не переслідує геополітичних інтересів у конфлікті на сході України.

"Росія в ситуації на Україні керується не геополітичними амбіціями, пріоритетом є порятунок життів людей", - заявив він у понеділок, повідомляє ИТАР-ТАСС.

На запитання про контакти між керівниками самопроголошених "республік" і деякими представниками російської політичної й ділової еліти, Лавров заявив, що ці зв'язки пояснюються спільним корінням, яке тягнеться з Радянського Союзу.

"Що стосується зв'язків, то вони пояснюються дуже просто: близько 90% істеблішменту вийшло з однієї країни – Радянського Союзу", - сказав він.

Лавров також заявив, що Росія підтримує зусилля Києва з проведення загальнонаціонального діалогу в Україні для вирішення конфлікту.

"Ми підтримуємо зусилля, які зараз вживають, щоб почати, нехай опосередкований, діалог", - сказав він і додав, що далі необхідно виходити на прямі переговори.

"Виходимо з безальтернативності негайного припинення вогню, яке має не лише оголошуватися, але й виконуватися на практиці", - зазначив голова МЗС РФ.

Лавров упевнений, що силове вирішення конфлікту в Україні не вдасться, а якщо вдасться, то це не призведе до стійкого політичного врегулювання.

Він вважає, що тільки прямі переговори приведуть до такого державного устрою України, який "дозволить гарантувати рівні права й свободи громадян у всіх регіонах країни".

Раніше голова російської Ради Федерації Валентина Матвієнко заявила, що основою мирного плану має бути припинення бойових дій по обидва боки й переговори з усіма учасниками конфлікту.

"Головне тут – не залякування, не страхи, не якісь додаткові умови, а головне – посадити всіх за стіл переговорів", - цитує її РІА "Новости".

Матвієнко також побажала, "щоб ті позитивні сигнали, які надходять сьогодні від президента України, вони були зафіксовані в державних документах і не викликали ні в кого сумніву їх реалізації".

За її словами, "альтернативи мирному врегулюванню кризи на Україні немає", але "не можна робити крок уперед і два назад – якщо ми повідомляємо про мирний план, ми повинні докласти всі можливі зусилля для його реалізації".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування