Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Радник Авакова: Тиждень без вогню не згаяний марно для сил АТО

П'ятниця, 27 червня 2014, 13:26

Тиждень припинення вогню проти терористів сили антитерористичної операції використовували на своє доформування, озброєння й навчання.

Про це сказав радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко в інтерв'ю "ЛІГАБізнесІнформ", відповідаючи на запитання, чи не згаяно тиждень "перемир'я" марно.

"Ні, зовсім не втрачено. Сили перебувають на стадії доформування, озброєння й навчання. Ми часу не втрачали", - сказав Геращенко.

"Потрібно усвідомлювати, що ми створили боєздатні підрозділи за чотири місяці. Це результат спільних зусиль. До цього нічого подібного не існувало", - сказав Геращенко.

Він розповів, що однією з головних проблем батальйонів є "безгрошів’я".

"Комплект хорошої форми коштує 1 тисячу гриві. Бронежилет – 4 тисячі. Але нормальний обійдеться в тисячу доларів", - зазначив Геращенко.

"Відсутні гроші на сучасні пристрої. Наприклад, тепловізори. Один приціл, який уночі на кілометр бачить, коштує $15 тис. Устрій записує, як відеокамера. Записує постріл снайпера. Можна подивитися, кого вразив. Таких прицілів потрібно кілька сотень на всіх снайперів. Це приблизно 60 мільйонів гривень", - розповів він.

Геращенко додав, що потрібна і бронетехніка, і кошти на ремонт авіа- та іншої техніки.

"БТР-4 коштує близько 11 мільйонів гривень. БТР-3 – близько 6-7 мільйонів гривень. БТР перевозить вісім осіб. Батальйон "Донбас" – 460 людей. Щоб перевезти таку кількість людей, потрібно близько 50 БТРів. Це нереально. Потрібні були б хоч вантажні машини. Автобусами перевозити – це братські могили", - сказав він.

При цьому радник голови МВС запевнив: "У цілому настрій у бійців чудовий".

"Тільки добровольців потрібно направляти на фронт, а ми зараз збираємо батальйон "Миротворець" і не знаємо, де взяти для них бронежилети", - сказав Геращенко. 

За його словами, у МВС "немає і ніколи не було" запасу бронежилетів. "У міліції були бронежилети другого класу – це від ножа й пістолета. А потрібні хоча б четвертого класу, який витримує калібр 5.45. Краще – п'ятого класу. Але таких бронежилетів навіть на всю армію було всього кілька сотень".

"Український військовий бюджет – $1, 5 мільярди. Військовий бюджет Росії більше українського в 56 разів. Військовий бюджет США – $600 млрд. Ось і все", - сказав Геращенко. 

Він розповів, що зараз "є стрілецька зброя, гранатомети й міномети", але "величезна проблема з бронежилетами та касками". "Ми надсилаємо запити в Міністерство оборони. Але не завжди одержуємо те, що хочемо", - сказав він.

Геращенко також повідомив, що батальйони в майбутньому будуть кадровим резервом "для формування нової міліції та нової Національної гвардії".

"Усі, хто захоче працювати далі, усі залишаться працювати в міліції", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування