Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

ДНРівці полонили силовиків після штурму і відпустили. Солдати самі здавалися?

Субота, 28 червня 2014, 13:52

В мережі з'явилося  відео, на якому полонених бойовиками українських військових з в/ч №3004 у Донецьку звільняють після штурму та захоплення частини. 

Один зі звільнених військових-контрактників, якій назвався Артуром, відповідає на питання журналістів та каже, що  у ході перестрілки (яка тривала кілька годин) жертв немає – "ні з нашого боку, ні з боку нападників". 

За його словами, після штурму в/ч та полону військових (близько 200 осіб) привели до будівлі СБУ, де і утримували, "о 6 ранку нас  - солдатів–строковиків і контрактників - почали розбирати родичі". 

Також солдат повідомив, що "накази командирів (під час бою) були правомірні, … ніхто з військових не думав йти проти наказів, настрій був бойовий".

"Зокрема, жертв з обох боків вдалося уникнути завдяки цим наказам", - додав він. За його словами, в людей під час перестрілки силовики не стріляли.

"Скажімо так, ми розуміємо, що це – наші, якось так. Ми розуміємо їх, вони розуміють нас", - пояснив солдат.

"У рамках України – так, це поразка, нас захопили (військову частину), але для мене особисто – ні", - додав він. 

На іншому відео представник "Стрєлка" (Ігоря Гіркіна) Федір Березін заявляє про те, що військові підрозділи за його наказом здійснили захоплення в/ч у Донецьку.

"Це конвойна частина, три роти, практично 300 осіб, включаючи солдатів контрактників і строковиків, а також офіцерів".

За його словами, штурмова група "зуміла проникнути всередину, захопити штаб та змусити командний склад фактично здатися".

"Просто так ми їх відпустити не могли, однак через те, що серед полонених було багато "своїх" – з Донецької області – ми обдзвонюємо їхніх родичів і відпускаємо під розписку", - додав Березін.

У свою чергу редактор видання "Остров" Сергій Гармаш зазначив у своєму Facebook: "Є інформація (з компетентних джерел), ніби вчорашній бій в Донецьку між якимсь батальйоном "Кальміус" і частиною внутрішніх військ був "договорняком".

"Дійсно, є підстави сумніватися в його серйозності - 7 годин бою і жодного вбитого ... Зате в результаті і сепаратисти отримали обладнані казарми і зброю, і наші перед Києвом чисті ... Вразила реакція твіт-спільноти. Народ почав наводити приклади інших таких "боїв". Виявилося, що мало не більшість фактів здачі нашими військовими своїх частин після "героїчної оборони", носять ознаки "договірних", - зазначає Гармаш.

У свою чергу журналіст Роман Недзельський зазначає: "Не вірю, що частина ВВ у Донецьку воювала. Стріляти в повітря - так. Але не більше бо за три години - жодного вбитого?   І ворог, захопивши частину, всіх відпускає додому. Тож була здача, просто домовилися постріляти, що хтось в ютуб звук бою для Києва виклав ну і потім зарплата всім на картки приходила. А сепаратистам вигідно - захопили зброю". 

Як відомо, в ніч на 27 червня терористи здійснили мінометний обстріл військового містечка частини Національної гвардії у Донецьку. Командувач Нацгвардії генерал-лейтенант Степан Полторак звернувся до особового складу та наказав у разі ескалації протистояння "дати достойну відповідь" нападникам.

У прес-службі Нацгвардії заявили, що командир батальйону перебуває у полоніособовий склад батальйону переміщений в іншу військову частину з метою збереження життя бійців.

Джерело відео - Сергей Ваганов, Kr. Obzor

Українська правда 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування