Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Amnesty International: На Донбасі викракдають та жорстоко катують людей

П'ятниця, 11 липня 2014, 12:37

Amnesty International зібрала докази жорстоких побоїв та інших тортур проти проукраїнських  активістів та журналістів на Сході України протягом останніх трьох місяців.

Ці випадки зафіксовані у новому звіті Amnesty International під назвою "Викрадення та катування на Сході України".

У ньому зібрано випадки катувань з боку бойовиків, а також проукраїнських сил.

"Велику частину викрадень скоюють озброєні сепаратисти, жертв піддають жорстоким катуванням. Значно менше таких випадків зафіксовано з боку прокиївських сил", - заявили в організації.

Немає точних даних щодо кількості викрадених, але українське Міністерство внутрішніх справ повідомило про майже 500 таких випадків в період з квітня по червень 2014 року. Місія Спостерігачів ООН з прав людини в Україні зафіксувала таких 222 випадків.

Проукраїнська активістка Ганна розповіла Amnesty International, як її викрали озброєні люди в Донецьку 27 травня. Її утримували в полоні шість місяців, перш ніж обміняли.

"Моє обличчя було розбите, він (бойовик – ред.) бив мене по обличчю кулаками, намагався бити мене скрізь, я прикривалася руками ... Я забилася в куточок, згорнувшись у клубок. Він злився, коли я намагалася захистити себе. Він вийшов і повернувся з ножем", - розповіла Ганна.

Вона показала шрами на шиї, руках і ногах, де її різали лезом: є колота рана в коліні, її вказівний палець правої руки загіпсований.

Вона також розповіла, як її змусили написати сепаратистське гасло на стіні власною кров'ю.

Хоча більшість викрадень схожі на політично вмотивовані, однак часто їх скоюють для залякування місцевого населення. Людей також викрадають з метою отримання викупу.

19-річний проукраїнський активіст Саша був змушений втекти до Києва після того, як його викрали під дулом пістолета в Луганську. Його періодично били упродовж 24 годин.

"Вони били мене кулаками, стільцем, всім, що потрапляло під руку. Вони гасили сигарети об мою ногу і катували мене електричним струмом. Це тривало так довго, що я не міг нічого відчувати, я просто знепритогмнів", - сказав він Amnesty International.

Він був звільнений після того, як його батько заплатив $60 тисяч викупу.

У той час як переважна більшість звинувачень у викраденні і тортурах стосуються сепаратистських проросійських груп, проукраїнські сили, в тому числі груп самооборони, також були помічені в жорстокому поводженні з полоненими.

Як йдеться в доповіді Amnesty International, 16-річний хлопчик Владислав Олександрович був викрадений після того як він розмістив відеозапис операцій правоохоронних в Маріуполі 25 червня 2014.

На відео, опублікованому після його звільнення 27 червня, видно, як він сидить біля чоловіка в масці та камуфляжі. Чоловік тримає над хлопцем руку та погрожує йому і іншим сепаратистам розправою.

 У подальшому відео-інтерв'ю, Владислав стверджує, що його катували і змусили написати "заяву для народу України", і кричати проукраїнські націоналістичні гасла.

Amnesty International закликає уряди України створити єдиний реєстр випадків зареєстрованих викрадень і ретельно розслідувати ці випадки.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування