Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Збройні терористи намагалися вивезти 54 сиріт з Мар'янки

Субота, 12 липня 2014, 12:42

Озброєні люди намагаються вивезти 54 дитини з Мар'їнської школи-інтернату для дітей-сиріт, імовірно, до Росії.

Про це повідомляє іздангіе "ОстроВ" з посиланням на очевидців.

За їх словами, в п'ятницю, в Мар'їнську школу-інтернат для дітей-сиріт прийшли озброєні люди на чолі з "заступником міністра соціальної політики ДНР" Оленою Коровкіною.

На очах у співробітників і дітей вони відвезли з собою директора інтернату та його заступника з виховної роботи.

"Діти плакали, не давали відвезти директора - він там працює майже 20 років. Але все одно відвезли кудись до Карлівки. Там змушували підписувати якісь документи для вивозу сиріт в Росію", - розповіли вони.

Директор є державним опікуном для дітей, які перебувають в інтернаті, тому для оформлення документів для вивозу дітей його підпис є обов'язковою.

Нотаріуса при "оформленні" документів під дулами автоматів не було - законної сили ці "документи" не мають. До вечора керівника інтернату та його заступника повернули на робоче місце.

"О 1.30 ночі суботи озброєні люди знову приїхали в інтернат і спробували насильно вивезти 54 дитини в невідомому напрямку. Дітей підняли з ліжка, вони дуже пручалися", - зазначають випускники інтернату.

За їх інформацією, директору вдалося переконати вивезти дітей до Донецької школи-інтернату для дітей сиріт. Однак, там вже знаходяться ще 94 дитини, яких теж хочуть вивезти в РФ.

"Законних оформлених документів для вивезення за кордон мар'їнських і донецьких дітей немає, тому перетин кордону буде незаконним. Діти не хочуть нікуди виїжджати", - підкреслюють співрозмовники агентства.

Цю інформацію підтвердила і уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.

"Від керівника інтернату м. Мар'їнка вимагали, щоб він написав відповідні документи для того, щоб вивезти дітей в Російську Федерацію", - сказала вона, - передає Інтерфакс-Україна.

За словами Лутковської, це питання не вирішене завдяки, в тому числі, позиції керівництва області.

Так, за її інформацією, глави ОДА Сергій Тарута видав розпорядження про те, що документи щодо вивезення дітей має право підписати тільки він.

Лутковська також зазначила громадянську позицію нотаріусів, які продовжують працювати в зоні конфлікту.

"Вони відмовляються підписувати або засвідчувати будь-які документи щодо вивезення дітей", - сказала вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування