Бойовики крадуть рештки "Боїнга" і тіла жертв, щоб приховати докази злочину - РНБО

Неділя, 20 липня 2014, 13:16

Терористи вивезли рештки малайзійського лайнера Боїнг-777, який зазнав авіакатастрофи на Донеччині, щоб приховати злочин.

Про це в ході брифінгу заявив речник інформаційного центру РНБО Андрій Лисенко.

За його словами, рештки літака були вивезені вантажівками разом з тілами загиблих.

"Терористи скористалися великими вантажівками для того щоб по-перше вивезти тіла, а по-друге – щоб вивезти залишки літака, що унеможливлює проведення 100%-ї експертизи рештків Боїнга-777", - зазначив Лисенко.

Він підкреслив, що терористи перешкоджають веденню слідчих дій, не дають працювати і вилучають докази, "зокрема, викрали бортові самописці".

"Але це їх не врятує, бо Україна має супутникові знімки з місця пуску ракети (якою було збито Боїнг-777) і фото та відео зенітної установки, які свідчать про ввезення зброї з РФ та перехоплення телефонних розмов терористів та інші незаперечні докази", - зазначив представник РНБО.

За даними РНБО, до пошуків тіл жертв авіакатастрофи залучено вже 380 осіб, в т.ч.20 водолазів, які обстежують дно озера в зоні катастрофи, та  20 од.спецтехніки. Станом на ранок 20 липня вже обстежено 32 кв.км території.

"Пошук ведеться біля населених пунктів Московське, Розсипне, Грабове, Стрюкове та Грабовське водосховище", - зазначив Лисенко.

Також він додав: "Якби терористи мали бажання надати об'єктивну інформацію міжнародній групі експертів, які розслідують причини авіакатастрофи, вони б наддали їм таку можливість. Але терористи такої можливості експертам не дають".

За словами Лисенка, тіла, які були знайдені, вивезені терористами.

"38 тіл  вони вивезли до обласної лікарні, до приміщення судмедекспертизи. Всі інші тіла – ми не маємо наявної інформації, де вони", - зазначив Лисенко.

За його словами, через спеку тіла починають розкладатися, що становить небезпеку для місцевого населення через санітарно-епідеміологічну обстановку,  їх необхідно забрати з місця аварії. 

"Терористи це роблять, вони їх кудись відвозять, але не говорять, куди забирають останки. Це велика проблема. Вони регулюють ці процеси", - зазначив Лисенко. 

Разом з тим іноземні ЗМІ повідомляють, що усі тіла жертв авіакатастрофи вивезено з місця катастрофи невідомо куди.  Також повідомляється, що у Торезі (Донецька обл.) тіла вантажать у спецвагони. 

Як відомо, проросійські сепаратисти перешкоджають проведенню пошуково-рятувальних робіт на підконтрольних їм територіях.

За даними журналістів, які працюють на місці падіння літака, через погодні умови раніше почався процес розкладання. Те, що тіла загиблих упродовж кількох діб були розкидані на землі, а рятувальні роботи не велися належним чином, викликало обурення у світі і, зокрема, в Нідерландах. 

На місці падіння Боїнга знайдено тіла 196 з 298 загиблих, де перебувають інші 102 тіла поки невідомо. 

17 липня в Донецькій області зазнав краху пасажирський літак авіакомпанії Malaysia Airlines "Боїнг-777". За даними авіакомпанії, на борту літака знаходилося 298 осіб: 15 членів екіпажу і 283 пасажири.

На борту авіалайнера перебували 192 громадянина Нідерландів (один з них мав подвійне громадянство Нідерланди/США), 44 малайзійці (включаючи 15 членів екіпажу і двох немовлят), 27 австралійців, 12 індонезійців (серед них одне немовля), 10 британців (один із них мав подвійне громадянство Велика Британія/ПАР), чотири німці, чотири бельгійці, три філіппінці, один канадець і один громадянин Нової Зеландії.

За даними українських силовиків, літак збили з установки "Бук" терористи, яких забезпечує зброєю Росія.

Розвідка США дійшла висновку, що Boeing 777 "Малазійських авіаліній",швидше за все, збили проросійські сепаратисти

19 липня стало відомо, що озброєні бойовики, погрожуючи фізичною розправою, змусили рятувальників завантажити тіла 34 загиблих на свій автомобіль з метою доставки тіл до  Донецька.

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...