Лавров робить вигляд, що не розуміє, чого від Росії хоче Захід

Понеділок, 28 липня 2014, 11:51

Міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров заявив, що не знає, якої саме зміни політики у відношенні України прагнуть від Росії Євросоюз, США і Канада.

На прес-конференції він розповів, що Захід умовляв Росію на низку мирних і дипломатичних кроків для розв’язання кризи в Україні – і та погоджувалася.

Так, за його словами, РФ сумнівалася, чи підтримувати угоду від 21 лютого, яка "означала капітуляцію" Віктора Януковича, але прислухалася до західних партнерів, – і Янукович виконав усе, а тодішня опозиція України нічого обіцяного не виконала.

Лавров заявив, що західні партнери брали участь в узгодженні рішень, але після цього одразу від них відходили, тоді як Росія пропонувала їх схвалити й зробити офіційними.

"Жодних політичних ініціатив я від наших західних колег не бачив і не чув. Вони говорять лише про одне: Росія повинна змінити свою політику – поки вона її не змінить, будуть санкції", - сказав Лавров.

"І що мається на увазі під зміною політики – я не знаю", - заявив він.

"Ми, повторю, підтримали на прохання західних колег угоду від 21 лютого, ми були ініціаторами й брали активну участь у розробці женевської заяви, ми підтримали дорожню карту ОБСЄ, яку Захід відмовився підтримати, ми запропонували різні форми присутності спостерігачів на прикордонних переходах", - сказав голова МЗС РФ

"І те, скільки часу ці найпростіші речі вирішувалися, пояснюється тільки одним: тим, що Захід намагався загальмувати цей процес – не знаю, чому. Можливо, намагаючись наполягати на транспарентності, вони цієї транспарентності (прозорості, відкритості – ред.) не хочуть", - заявив Лавров.

На його думку, "відсутність здатності домовлятися" має стати предметом аналізу.

Він повторив: "Головне, наші партнери не можуть нам пояснити, чого вони від нас домагаються".

"Якщо йдеться про поставки озброєння, про якісь підозри щодо цього на кордоні України з Росією – будь ласка, місія спостерігачів ОБСЄ працює там уже півроку й може бути оснащена будь-якими засобами спостереження. Є, зрештою, дані спостереження зі супутників, якими будь-яка країна може ділитися з ОБСЄ", - сказав він.

"Ми живемо не в кам'яному віці, а в добу суперсучасних технологій. І посилатися на те, що ми щось приховуємо або можемо щось сховати – несерйозно… Якщо є якісь конкретні дані – пред'явіть", - продовжив Лавров.

"Але ж нічого не пред'являється, так само, як у випадку з малайзійським "Боїнгом". Нібито зараз якісь знімки опублікували – 10 днів потому. Що з цими знімками робили, препарували їх чи ні – ми не знаємо", - заявив голова МЗС РФ.

"Ми б віддали перевагу чесній роботі, а не прагненню шукати привід для покарання Росії, а то й повернення до політики стримування Росії", - заявив Лавров.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News