Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Журналіст Скиба: терористи схопили мене через пост у Facebook

Вівторок, 29 липня 2014, 13:24

Українського журналіста-фіксера Антона Скибу терористи так званої ДНР затримали через проукраїнський пост на його сторінці у Facebook.

Про це він розповів ІМІ після свого звільнення з полону.

За словами Скиби, у терористів було орієнтування на нього і вони шукали саме його.

"У них було на мене орієнтування роздруковано. Вони шукали конкретно мене через пост у Facebook. Там був пост приблизно про те, що для того, щоб все закінчилося, необов'язково проводити АТО, бомбардування. А досить розклеїти в Донецьку листівки з текстом, що всі учасники ДНР оголошуються поза законом і за кожного міністра — нагорода в 20 тисяч євро. Це було основним приводом до звинувачення, що я нібито пропоную за голову міністра ДНР 20 тисяч євро. Ось це була основна лінія їхнього звинувачення при побитті. Всі інші питання, які з'ясовувалися про мою журналістську діяльність, вони додаткові були", — розповів журналіст.

Скиба не пам’ятає обставин, як його після побиття перевезли у будівлю СБУ, оскільки був у напівсвідомому стані. За його словами, головним у цій будівлі була людина на ім'я Абвер.

"Під час побиття вони називали мене "терорист", "шпигун", питали, кому передаю інформацію, хто мої куратори", — розповів Скиба.

Крім того, терористи отримали доступ до акаунту Скиби у Facebook і Twitter, де перечитували його переписку.

"Вони отримали доступ до мого акаунту на кілька днів. До Facebook і Twitter. Вони подивилися моє листування, ставили питання, хто це, а хто це", — розповів журналіст.

Вже після побиття, зауважив Скиба, тримали його в нормальних умовах. Він сидів у напівпідвальному приміщенні разом з іншими полоненими.

Однією з умов звільнення Скиби було спілкування з журналістами LifeNews після того, як зійдуть синці. Після спілкування російські журналісти відвезли його на нейтральну територію, де вже його очікували батьки і він разом з батьками виїхав за межі Донеччини.

Як відомо, журналіста Антона Скибу викрали в Донецьку увечері 22 липня, про що стало відомо 23 липня.

За даними "Телекритики", Скиба перебував у готелі "Донбас палас" разом зі знімальною групою американського телеканалу CNN, для якого у той день він мав працювати у якості фіксера. Раптом до готелю увірвалися троє озброєних бойовиків, схопили його, вивели і вивезли в невідомому напрямку.

З закликом звільнити Скибу до терористів зверталися багато людей, зокрема — головний редактор "Новостей Донбасса" Олексій Мацука.

26 липня Скибу звільнили.

Скиба співпрацював з різними виданнями, зокрема — з Громадським ТВ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування