Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Пєсков пояснив, чому Путін назвав Донбас Новоросією

П'ятниця, 29 серпня 2014, 13:57

Прес-секретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков вважає, що територія України, на якій зараз проходить антитерористична операція, історично називалась Новоросією.

Про це він заявив радіостанції "Эхо Москвы", відповідаючи на запитання, чому Путін у заголовку свого звернення до бойовиків вжив цю назву і чи означає це офіційне визнання "Новоросії".

"Ні, це територія – вона історично так називається. Це історична назва цієї території. Якщо ви подивитеся по історії протягом кількох сотень років, її називали Новоросією. Тому це абсолютне, скажімо так, російська назва ось цієї ось території", – вважає Пєсков.

На всі подальші уточнюючі запитання ведучої прес-секретар Путіна не відповідав по суті, а лише повторював мантру про "історичну назву".

Як відомо, в ніч на п’ятницю на сайті Кремля було оприлюднене звернення Путіна до терористів, у якому він закликав їх випустити українських військових з оточення.

При цьому у заголовку звернення вжито слово "Новоросія".

Новоросія - адміністративна назва, запроваджена у XVIII сторіччі імперською адміністрацією в Санкт-Петербурзі для земель Війська Запорізького та Кримського Юрту (ханства). За царату використовувалася як політичний термін.

Новоросійська губернія існувала на козацьких і татарських землях двічі: в 1764-1783 рр. з центром у Кременчуку і в 1796-1802 рр. з центром у Новоросійську (пізніше Катеринослав, нинішній Дніпропетровськ).

У XIX сторіччі губернію було розділено на три - Катеринославську, Херсонську і Таврійську. Частина території нинішнього Донбасу (Луганськ, Донецьк, Артемівськ, Маріуполь) входила до Катеринославської губернії зі столицею в нинішньому Дніпропетровську. До неї ж належали Таганрог і Ростов-на-Дону (нині територія РФ).

Північні землі нинішнього Донбасу ніколи не належали до "Новоросії". Слов'янськ (козацький Тор), Краматорськ, Старобільськ, Біловодськ були у складі Слобожанської України (в ті часи Харківської губернії).

Здобуті в результаті війн із Османською імперією землі Дикого степу від Дністра до Кубані колонізовувалися переважно українцями.

На думку відомого дослідника історичної демографії, москвича Володимира Кабузана, частка українців у Херсонській та Катеринославській губерніях (разом) в середині ХІХ сторіччя складала 74%.

Про історію "Новоросії" читайте на Історичній Правді

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування