В США згодні: допомагати гуманітаркою Україні треба без військового супроводу

Субота, 9 серпня 2014, 23:10

Гуманітарна допомога Україні має надаватися відповідно із міжнародним правом та законодавством України – без жодного іноземного військового супроводу місії, проходження вантажів через підконтрольні Україні пункти пропуску на кордоні та у багатосторонньому форматі.

Про це у ході телефонної розмови з президентом України Петром Порошенком заявив віце-президент США Джозеф Байден.

У ході розмови Порошенко заявив про ініціативу надання української та залучення міжнародної гуманітарної допомоги для Луганська під егідою Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

У свою чергу Байден зазначив, що гуманітарна допомога має надаватися у чіткій відповідності із міжнародним правом та законодавством України.

"Допомога має надаватися з виключенням іноземного військового супроводу місії, проходження вантажів через підконтрольні Україні пункти пропуску на кордоні та мати багатосторонній формат, в тому числі за участю США", - зазначив Байден. 

Як відомо, раніше у ході телефонної розмови з канцлером ФРН Ангелою Меркель Порошенко заявив: Україна  готова прийняти гуманітарну допомогу, але якщо ця місія буде міжнародною, без жодного військового супроводу, яка надійде виключно через пункти пропуску на кордоні, які контролюються українськими прикордонниками та у супроводі українських військових.

У свою чергу Меркель зазначила: "Наша позиція чітка – будь-яке вторгнення, навіть якщо воно називається гуманітарним, є вторгненням, і це червона лінія, яку жодна держава не може перетинати".

 8 серпня Російська Федерація під виглядом гуманітарної допомоги намагалася ввести військовий контингент на територію України.

Рада Безпеки ООН на екстреному засіданні з приводу гуманітарної стуації на Сході України не підтримала пропозицію Москви надіслати до Донбасу гуманітарну місію, посилаючись на те, будь-який перетин корону міжнародна спільнота розцінить як вторгнення.

У свою чергу МЗС України закликало Росію утриматися від будь-яких спроб надсилання гуманітарних вантажів в Україну без дотримання необхідних умов.

Українська правда 

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування