Уже багато хто вважає, що Путін перетисне Захід, бо не боїться війни - політолог

Четвер, 11 вересня 2014, 14:30

Російський політолог Станіслав Бєлковський вважає, що РФ, погрожуючи війною, може змусити Захід визнати за Росією право на "буферні зони" на пострадянському просторі.

В інтерв'ю "Крим. Реалії" експерт також висловив думку, що Володимир Путін не зупиниться на Донецьку й Луганську, якщо експансія Росії на Донбас буде успішною.

Бєлковський вважає, що "перемир'я" було потрібне всім сторонам лише тактично й на короткий час: Україні щоб "зализати рани", а Росії – щоб уникнути санкцій і "легітимізувати" сепаратистів. "Але оскільки справжні причини війни анітрохи не усунено, то конфлікт триватиме", - сказав політолог.

"Володимир Путін розглядає конфлікт в Україні, який було різко інтенсифіковано в останні два тижні за рахунок видимого посилення присутності російських збройних сил на українській території, як метод примусу Заходу, насамперед США й Євросоюзу, до діалогу про майбутнє України й узагалі про буферні зони між Росією та НАТО на всьому пострадянському просторі", - вважає Бєлковський.

"Поки він не домігся прямих переговорів із цього питання й визнання самого себе правильним переговорником щодо цих питань, він не дасть Україні спокій, незважаючи не зовнішнє перемир'я", - додав він.

"Володимир Путін вважає, що він переможе. Сьогодні, судячи з численних коментарів, так уже думають і багато спостерігачів, – що він пережме Захід із тієї простої причини, що він не боїться війни, а Захід серйозно боїться війни в Європі, бо цінність життя європейця значно вища за цінність життя російської людини", - заявив Бєлковський.

За його словами, "Путін завжди може завалити трупами будь-яку проблему, що, власне, ми вже спостерігаємо в Україні, коли туди відправляються російські військовослужбовці".

"Цей шантаж укупі зі спробою економічного знищення України за рахунок послідовного застосування певних обмежувальних заходів у торгівлі, з погляду Путіна, приведе його до успіху, тобто до домовленості з Заходом про те, що в умовах, коли пострадянський простір фактично припинив існування як спадкоємець російсько-радянської імперії, Путін має право формувати на цьому просторі буферні зони, зокрема, переформатувати Україну, Молдову, зіграти свою роль у карабаському врегулюванні тощо", - вважає політолог

"Тобто Донецьк і Луганськ – далеко не останні точки путінської експансії, і у випадку його успіху на цьому шляху за цим підуть інші території", - додав він.

При цьому на запитання, чи означає це, що війська підуть займати Херсон і далі на Одесу, Бєлковський відповів: "Ні, не тільки й не настільки".

"Путін не спроможний забезпечити повноформатну окупацію хоч би й частини України. Для цього, по-перше, потрібно багатосоттисячне військо, а по-друге, лояльність місцевого населення. У Російської Федерації немає ні першого, ні другого", - сказав політолог.

"Більше того, конфлікт у Донецьку й Луганську показав, що сам так званий проросійський південний схід України був не більш, ніж міфом і блефом і, власне, жоден регіон від Харкова до Одеси не хоче в Росію. Більшість населення цих регіонів підтримує перебування у складі України, що було б і з Донецьком і Луганськом, якби не штучно нав'язана цим областям України війна", - сказав Бєлковський.

Він повторив думку, що завдання Путіна – примусити Захід до переговорів, домовитися зі США і Євросоюзом про те, "що в Росії є свої права на пострадянському просторі за межами території Росії й у сенсі створення буферних зон, і в сенсі запобігання вступу певних країн, у першу чергу України, у НАТО, і, звісно, у сенсі фактичного, хоча б і неформального визнання анексії Криму, як мінімум, у частині життєзабезпечення Криму".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування