Медведчук пропонує перетворити Донеччину і Луганщину на два краї

Понеділок, 15 вересня 2014, 20:53

Лідер "Українського вибору" Віктор Медведчук пропонує змінити назви Донецької та Луганської областей і заснувати нові територіальні утворення.

Про це сказано в документах, які від джерела в ОБСЄ отримало ZN.UA.

За словами співрозмовника видання, документ з пропозиціями Медведчука розроблений спільно з депутатом Нестором Шуфричем.

Згідно з інформацією, мова не йде про тимчасовий особливий статус окупованої частини Донбасу - пропонується закріпити за Донецькою та Луганською областями особливий статус шляхом внесення змін до Конституції України.

Як свідчить документ, Медведчук та Шуфрич пропонують змінити назви двох областей і заснувати територіальні утворення у вигляді Донецького та Луганського країв у складі України.

"Край як територіальне утворення в складі єдиної держави, наділяється правом на самоврядування через територіальні громади та їхні об'єднання, сформовані органи представницької та виконавчої влади з метою забезпечення економічної самостійності, національних потреб, вирішення гуманітарних питань у сфері освіти, мови та культури", - сказано в п.1 пропозицій.

Також пропонується наділити край повноваженнями, характерними для широкої децентралізації, а в кожному краї створити свій парламент та уряд.

Центральній київській владі пропонується призначати в краях представників президента України, які не матимуть реальної влади.

"Для зміни територіального облаштування, широкої децентралізації влади в Донецькій і Луганській областях, забезпечення припинення збройного протистояння пропонується до внесення відповідних змін до Конституції України укласти Конституційну угоду між Верховною Радою України та президентом України з питання організації державної влади та місцевого самоврядування в Донецькій та Луганській областях", - сказано в документі.

За словами джерела видання в оточенні Медведчука, викладені пропозиції пропонуються авторами як схема остаточного врегулювання конфлікту на Сході України.

Водночас закон про особливий статус є лише проміжним варіантом врегулювання.

Як відомо, президент Петро Порошенко пропонує на три роки запровадити особливий порядок самоврядування в Донецькій і Луганській областях.

Відповідний законопроект депутати ВР отримали в понеділок, йоготекст має "Українська правда".

У вівторок Рада проведе частину свого засідання в закритому режимі. Серед питань, які будуть обговорюватися - статус деяких районів Донецької та Луганської областей, повідомляє голова депутатської групи Ради "Економічний розвиток" Анатолій Кінах.

23 червня у Донецьку пройшли багатосторонні переговори, у яких взяли участь: посол РФ в Україні Михайло Зурабов, представник голови ОБСЄ Хайді Тальявіні, другий президент України Леонід Кучма, глава партії "Український вибір" Віктор Медведчук, представник "ДНР" Олександр Бородай, лідер проросійського руху "Юго-Восток" Олег Царьов і представники "ЛНР".

За словами Кучми, тоді сторони змогли домовитися про припинення вогню до ранку 27 червня.

Медведчук є кумом президента Російської Федерації Володимира Путіна, він просуває ідею федералізації України та проросійську політику.

Шуфрич, який приїхав із Медведчуком до Донецька, є депутатом Верховної Ради від Партії регіонів, яку раніше очолював відсторонений від посади президента України та оголошений у розшук Віктор Янукович.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...