Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На АТО лише з бюджету пішло понад 63 мільярди, а Міноборони зволікає з забезпеченням - ТСК

Середа, 17 вересня 2014, 14:49

Протягом 2014 року із держбюджету на армію виділили понад 63 мільярдів гривень, благодійники пожертвували на Збройні сили 155 мільйонів.

Про це сказала на брифінгу нардеп від УДАРу Ірина Геращенко, яка очолює ТСК щодо перевірки використання коштів, виділених із бюджету й перерахованих українцями на підтримку ЗСУ, повідомляє "Укрінформ".

"Всього у 2014 році на потреби всіх силових структур та інших державних органів влади, залучених до проведення АТО, з державного бюджету було  виділено: з загального фонду - 40 млрд. 451 млн. грн., з резервного – 18 млрд. 287 млн. грн., зі спеціального фонду - 4 млрд. 999 млн. грн", - повідомила вона.

Геращенко додала, що, за інформацією Держказначейства, благодійники перерахували на армію майже 155 мільйонів гривень.

Водночас у парламентській ТСК дійшли висновку, що Міноборони та інші силові структури зволікають із закупівлею  необхідної для армії техніки та обладнання.

"Попри те, що Міністерство оборони та інші силові структури вчасно та в достатньому обсязі отримало фінансові ресурси, необхідні для матеріально-технічного забезпечення своїх потреб, військові й досі стикаються з дефіцитом засобів індивідуального захисту, необхідної техніки і озброєння та інших речей, значна частина коштів продовжує перебувати на балансі міністерств", - процитувала Геращенко звіт комісії.

Вона уточнила, що Міноборони поки що використало лише 69,2% з отриманих коштів.

При цьому кошти благодійників використані лише на 61%. Ще на 57,2 млн. грн. отриманої благодійної допомоги підписані контракти та очікується постачання замовлених товарів.

"Одна з причин, на яку вказує саме Міноборони – уряд надто пізно, лише у серпні, а не квітні, прийняв Державне оборонне замовлення та додатки до нього, Міністерство економіки зволікає з оприлюдненням тендерних процедур, військова техніка та зброя виготовляються не так швидко, як того б хотілося, і тому кошти на певні закупівлі ще тільки зарезервовані", - зазначила Геращенко у Facebook.

Жодних об'єктивних причин, окрім запізнілого ухвалення урядом державного оборонного замовлення, для зволікання з використанням отриманих бюджетних коштів, а також коштів, які були зібрані громадянами, комісія не виявила, наголосила вона.

За словами  Геращенко, звіт ТСК вже у середу передадуть до Генпрокуратури,силових структур, Кабміну, Адміністрації президента, "щоб не просто ознайомилися, але  й там, де потрібно прийняли рішення про рослідування, вивчення матеріалів та реакції на них".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування