Турчинов пояснив причини "мертвого табло" і просить у ГПУ перевірки

Середа, 17 вересня 2014, 15:50

Голова Верховної Ради Олександр Турчинов запевняє, що не порушував процедуру голосування за закони щодо самоврядування та амністію на Донбасі.

Він попросив Службу безпеки України й Генеральну прокуратуру перевірити систему "Рада" на предмет можливого втручання в її роботу, аби довести чесність голосування.

На брифінгу у Раді Турчинов нагадав, що перед голосуванням за два закони щодо Донбасу 265 депутатів проголосували за проведення засідання у закритому режимі.

"А тому під час голосування по двох законах Турчинов був змушений віддати розпорядження щодо вимкнення табло у залі, намагаючись таким чином уберегтися від депутатів, які фіксували процес голосування на засоби зв’язку і порушували закритий режим", - сказав він.

"Система "Рада" працювала нормально, втручань у її роботу не було. Але для того, щоби прибрати спекуляції навколо цього питання, я запросив СБУ та Генпрокуратуру перевірити систему "Рада", - заявив спікер.

Як відомо, 16 вересня Верховна Рада у закритому режимі ухвалила два закони щодо Донбасу: про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей та про амністію "учасників збройних формувань" і членів самопроголошених "органів" у Донецькій та Луганській областях, які складуть зброю, звільнять людей із полону та зайняті приміщення.

Згодом деякі депутати заявили, що ці закони голосували з порушенням процедури, при вимкненому табло системи "Рада". Як написав Анатолій Гриценко, "табло було мертвим, ніхто з депутатів не міг бачити, хто і як голосує".

Депутати фракції "Свобода" і частина фракції "Батьківщини" заявили, що не голосували за ці законопроекти, а показово витягнули картки з системи "Рада" і підняли їх над головами, що знімали на телефони.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування