Невідомі напали на кримського активіста й викрали український паспорт

П'ятниця, 19 вересня 2014, 15:27

У Криму невідомі напали на директора Міжнародного фонду досліджень і підтримки корінних народів Криму Надіра Бекірова й відібрали в нього український паспорт.

Про це кореспонденту Крим.Реалії повідомив сам Бекіров. 

Це сталося в четвер близько 17:00, біля Амурського на трасі Сімферополь-Джанкой.

Таксі, на якому Бекіров направлявся в Джанкоя із кримської столиці для пересадки на потяг "Сімферополь-Київ", блокував мікроавтобус.

"Я на таксі добирався до Джанкоя, тому що вже спізнювався на свій потяг до Києва. Але по дорозі нас наздогнав мікроавтобус, зупинився перед нами без особливих причин. Таксист теж пригальмував", – розповів Бекіров. 

По його інформації, з автобуса вибігли 4 людини в балаклавах, виштовхнули таксиста, а самого Бекірова поклали на землю. Вимогу представитися, нападники проігнорували. При цьому вони вимагали паспорт. 

"Вони полуцензурно, напівматом стали кричати, я став виходити з машини. Мене стали штовхати, ударили в живіт, поклали на землю, витягли із внутрішньої кишені паспорт і телефон. Подивившись паспорт один з них сказав: "О, правильно"", після цього вони з моїм паспортом зникли", – розповів Бекіров, відзначивши, що втративши документ й телефон змушений був повернутися в Сімферополь. 

Як пояснив Бекіров, він направлявся в Київ для вильоту в Нью-Йорк, щоб 22-23 вересня взяти участь у спеціальному засіданні Генасамблеї ООН з назвою "Всесвітня конференція по корінних народах", куди також був запрошений. 

"У зв'язку з тим, що в мене вилучили паспорт і я не можу виїхати із Криму, це мене переконало в тому, що це зовсім навмисна акція, спрямована на те, щоб не допустити мене для участі в роботі Генасамблеї з питань корінних народів. Моя позиція із цих питань відома, вона не подобалася колишній державі, вона не дуже подобається нинішній, але вона не дуже подобається й іншим силам і не обов'язково державним. Тому відповідь на запитання, кому це вигідно, поки неоднозначна", – сказав Бекіров. 

Переслідування представників кримськотатарського народу стали тенденцією в анексованому Кримі.

Протягом 16-17 вересня в Криму проводилися обшуки й перевірки в місцях компактного проживання кримських татар. Зокрема, у середу влаштували перевірку в мечеті сімферопольського мікрорайону Фонтани, пройшов обшук у будинках кримських татар у селі Кольчугіне під Сімферополем, а також у кримськотатарській школі, у селищі Зуя.

17 вересня генеральному директорові "Фонду "Крим", члену Меджлісу Ризі Шевкієву зачитали постанова Центрального райсуду Сімферополя про виселення кримськотатарських організацій з будівлі протягом доби.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування