Постпред Росії при ОБСЄ: припинення вогню досить крихке

П'ятниця, 19 вересня 2014, 15:36

У Росії зинувачують українських військових в обстрілах і вважають, що режим припинення вогню на Донбасі потрібно зміцнювати.

Як повідомляє МЗС РФ, постійний представник Росії при ОБСЄ Андрій Келін у відповідь на доповідь голови Спецмоніторингової місії ОБСЄ (СММ) Ертугуля Апакана на засіданні Постійної ради ОБСЄ заявив:

"Стан справ із реалізацією домовленості про припинення вогню досить крихкий. Вона у цілому дотримується. Але є й численні інциденти, у яких сторони звинувачують одна одну. Про це також говориться в доповідях СММ".

"Важливо, щоб ці інциденти не розрослися до масштабних і не призвели до поновлення бойових дій. Відзначаємо запевнення сторін, що в них немає намірів зірвати перемир'я. Будемо уважно відслідковувати ситуацію", - сказав Келін.

"Зараз потрібні спільні зусилля для того, щоб режим припинення вогню зміцнювався. Його параметри у стадії розробки. Головне – це політична воля сторін конфлікту. Не менш важливі й верифікація припинення вогню, запобігання нових інцидентів", - заявив він.

Постпред Росії звинуватив сили АТО України в обстрілах Донецька: "Категорично засуджуємо подію 14 вересня, коли спостерігачі ОБСЄ кілька разів потрапили під обстріл із боку українських силовиків", - заявив Келін.

Він також спростував, що місію не пускають у райони, контрольовані бойовиками т.зв. "ДНР" і "ЛНР": "Доповіді спостерігачів із місць свідчать про те, що це неправда".

"У звітах СММ вказується, що обидві сторони конфлікту мають проблеми з контролем над діями своїх військових (command and control issues). Це, фактично, визнає й українська сторона", - заявив Келін.

"Самі за себе говорять рішення про розформування деяких добровольчих каральних батальйонів і запуску кримінального розслідування вчинених їхніми бойовиками військових і інших злочинів", - - сказав російський представник.

Келін заявив: "Ми підтримуємо продовження кроків щодо кадрового посилення місії до дозволеної її мандатом чисельності у 500 спостерігачів. Їх слід підкріпити зусиллями щодо забезпечення безпеки й оснащення роботи СММ у полі".

"Російська сторона буде й далі активно підтримувати роботу місії. Ми вже подали і ще подамо цілий ряд кандидатів у місію. Це кваліфіковані фахівці, які володіють необхідним досвідом", - сказав він.

На думку Келіна, місія повинна й моніторити гуманітарну ситуацію на Донбасі, і стежити за "ситуацією в інших регіонах України".

При цьому він наголосив, що "географічна зона розгортання й діяльність СММ суворо визначається параметрами її мандату від 21 березня 2014 року".

"Він відображає тодішні політико-правові реалії, які випливають із того, що Республіка Крим і Севастополь є невід'ємною частиною Російської Федерації", - заявив Келін.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування